Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí roku 2022 zaznamenala čistý zisk ve výši 4,62 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 68 procent.

Skupina ČSOB v prvním čtvrtletí roku 2022 zaznamenala čistý zisk ve výši 4,62 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 68 procent. Vzrostl zájem o úvěry, zejména ve firemním sektoru. Pokračoval silný růst vkladů a investic do podílových fondů. Skupina ČSOB se také intenzivně zapojila do pomoci ukrajinským uprchlíkům.

„Hlavní vliv na ziskovost naší bankopojišťovací skupiny měl v prvním čtvrtletí především růst čistého úrokového výnosu a výborná kvalita úvěrů. Celkový objem poskytnutých úvěrů se zvýšil meziročně o sedm procent. Naše kapitálová pozice a likvidita jsou na vynikající úrovni,“ uvedl Aleš Blažek, generální ředitel ČSOB.

Objem úvěrů ČSOB stoupl o 7 procent na 851 miliard korun.

Objem úvěrů na bydlení dosáhl 495 miliard korun, což je meziroční nárůst o 2 procenta.

Objem celkových klientských vkladů narostl na 1,179 bilionu korun.

Pokračoval zvýšený zájem o úvěry u firem.

“Poptávku po úvěrech našich firemních klientů zvyšuje i potřeba financování provozu. Podniky meziročně platí mnohem více za energie, paliva i řadu dalších vstupů, snaží se rovněž předzásobit, sjednávat měnové zajištění a myslí také na dlouhodobé investice,” řekl Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Provozní výnosy byly 11,9 miliardy korun, meziročně vyšší o 41 procent.

Provozní náklady bez bankovních daní se zvýšily o 14 procent na 4,9 miliardy korun.

Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci března 1,88 procenta.

Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 53 procent a transakcí o 46 procent.

ČSOB získala v dubnu stoprocentní podíl ve společnosti Mallpay, největším poskytovateli odložených plateb v Česku. Doposud byla Mallpay společným podnikem ČSOB a skupiny Mall Group, ve kterém měli oba partneři poloviční podíl. Cenu transakce banka nezveřejnila. (pel)