Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chystá vznik státního obchodníka s energiemi.. (Ilustrační foto)

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chystá vznik státního obchodníka s energiemi. Má sloužit především pro nákup plynu, do budoucna možná i dalších energií za lepší ceny. Oznámil to šéf resortu Jozef Síkela (STAN). 

„Po energeticky nebezpečné vládě Andreje Babiše byla připravenost České republiky na situaci, kdy nám ruský diktátor Vladimir Putin hrozí odstřižením od plynu, nulová. My to teď doháníme. Před příští zimou je nutné co nejvíce naplnit zásobníky s plynem a podpořit energetické úspory,“ napsal Síkela na Twitteru.

Zásobníky jsou podle něj v současnosti naplněny z více než čtyřiceti procent, dodávky do Česka jsou tak plynulé.

V současnosti je v nich asi 1,44 miliardy metrů krychlových plynu, jejich celková kapacita je 2,8 miliardy metrů krychlových plynu.

Cílem ministerstva je podle Síkely dosáhnout před nástupem zimní sezony osmdesáti procent.

Pro obchodníky, kteří zásobníky plní, připravilo MPO kompenzace, které budou vykrývat případný rozdíl mezi současnými vysokými cenami a možnými nižšími cenami v zimní sezoně.

Resort průmyslu zároveň připravuje vznik státního obchodníka s energiemi.

„Má sloužit především pro nákup plynu, do budoucna možná i dalších energií. Cílem státního obchodníka je mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti, ale i zvýšení vlivu státu na zásobách plynu v ČR,“ vysvětlil Síkela.

Ministerstvo se pak podle Síkely chystá také připravit zvláštní energetický tarif, který má domácnostem pomoci s vysokými cenami energií. (pel)