Francouzská automobilka Renault prodala ruské závody Moskvě. Firma převedla veškerá aktiva své ruské pobočky na město Moskva, svůj podíl 67,69 procenta v AvtoVAZu, výrobci automobilů Lada, na ruský výzkumný automobilový institut NAMI. Renault si nicméně vyhradil právo v následujících šesti letech odkoupit svůj podíl v AvtoVAZu zpět. 

„Dnes jsme učinili obtížné, ale nezbytné rozhodnutí. Rozhodujeme se zodpovědně vůči našim 45 tisícům zaměstnanců v Rusku, přičemž zachováváme výkonnost skupiny a naši schopnost vrátit se do země v budoucnu v jiném kontextu. Jsem přesvědčen, že skupina Renault dokáže dále urychlit svou transformaci a překročit své střednědobé cíle,“ uvedl v prohlášení šéf podniku Luca de Meo.

Obě transakce již schválil ruský Federální antimonopolní úřad.

Výroba celé řady vozů Lada v závodech AvtoVAZ bude pokračovat. Společnost se bude také zabývat údržbou vozů Renault na ruském trhu.

O budoucí výrobě v závodě CJSC Renault Russia v Moskvě rozhodne moskevská samospráva v následujících dnech.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin už avizoval, že se v továrnách v hlavním městě začnou vyrábět auta pod legendární značkou Moskvič.

V souvislosti s válkou na Ukrajině z Ruska odešla řada zahraničních společností. Renault pozastavil své aktivity v Rusku 23. března, měsíc po vypuknutí invaze. (pel)