Novým guvernérem České národní banky (ČNB) je dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl, bývalý poradce expremiéra Andreje Babiše (ANO). Do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Michl na postu guvernéra centrální banky nahradí Jiřího Rusnoka, kterému v červnu končí druhý mandát a znovu kandidovat nemohl.

Hrad předem neprozradil, kdo by měl Jiřího Rusnoka od července nahradit.

Zeman se při výběru nového guvernéra rozhodoval mezi čtyřmi kandidáty.

Dále byli ve hře prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý nebo dosavadní viceguvernéři Tomáš Nidetzký a Marek Mora, které prezidentovi Zemanovi doporučoval stávající guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Prezident po jmenování řekl, že nového guvernéra čeká výzva v podobě boje s vysokou inflací, která podle posledních dat překonala v Česku 14 procent.

„Tvrzení, že inflace byla způsobena primárně válkou na Ukrajině, bohužel kulhá na obě nohy, protože dvouciferné inflace bylo dosaženo už před touto válkou,“ řekl prezident.

Další zvyšování sazeb Zeman odmítá.

Michl v minulosti mimo jiné působil v Raiffeisenbank a byl externím poradcem bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Členem bankovní rady ČNB je od konce roku 2018.

Jak připomněl server Seznam Zprávy, Michl a další člen bankovní rady Oldřich Dědek opakovaně jako jediní ze sedmičlenné bankovní rady hlasovali proti zvyšování úrokových sazeb. (pel)