Kvůli rekordní inflaci v Česku se od září znovu mimořádně zvednou důchody, a to v průměru o 700 korun. Procentní díl penze vzroste o 5,2 procenta. Extra navýšení spolkne ze státního rozpočtu navíc 8 miliard korun. 

Oznámil to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Další mimořádná valorizace důchodů bude již od září tohoto roku. Zvýšení průměrného starobního důchodu tak bude o zhruba 700 korun,” napsal na Twitteru.

Podle Jurečky za sledované období od února do června ceny vzrostly o 5,2 procenta. O tolik se upraví zásluhová část starobních, invalidních i pozůstalostních důchodů.

Extra navýšení spolkne ze státního rozpočtu navíc 8 miliard korun.

Půjde tak letos už o druhou mimořádnou valorizaci po běžném lednovém přidání. Poprvé se penze kvůli inflaci zvednou od června.

Od června letošního roku zůstává takzvaná základní výměra stejná, ale zvyšují se procentní výměry důchodů. Růstu cen odpovídá jejich navýšení o 8,2 procenta, což znamená, že průměrný starobní důchod se zvýší o 1017 korun. Celkem se s ohledem na valorizaci vyplatí seniorům z důchodového systému navíc 20 miliard korun, přičemž vojáci a policisté dostanou přidáno z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.

Naposledy se důchody zvyšovaly letos v lednu, a to v průměru o 805 korun. V součtu tak letos důchodci dostanou průměrně 1822 korun navíc, s další valorizací se počítá v lednu roku 2023.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 16 249 korun.

Ceny v Česku jsou nejvyšší za posledních 30 let. Inflace v dubnu 2022 vyskočila na 14,2 procenta. (pel)