Nezaměstnanost v Česku během dubna roku 2022 klesla na 3,3 procenta. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku během dubna roku 2022 klesla na 3,3 procenta. To je o 0,1 procentního bodu méně než v březnu. Bez práce bylo 243 658 lidí, zhruba o 9 tisíc méně než v březnu. Loni v dubnu byla nezaměstnanost v Česku 4,1 procenta. Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku 35 943 Ukrajinců.

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

„V plném proudu jsou už sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, dále v zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství. V dubnu také probíhají jarní úklidy veřejných prostranství v rámci
veřejně prospěšných prací. Úřad práce ČR přijímá nové žádosti ze strany měst, obcí a dalších zaměstnavatelů o příspěvky na mzdy pracovníků v této oblasti a počítá pro letošní rok s obdobným objemem prostředků jako loni,“ shrnul generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od ekonomického vývoje s ohledem na průběh válečného konfliktu na Ukrajině či aktuální pandemické situace a s ní spojených přijatých bezpečnostních opatření,“ dodal.

Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku 35 943 Ukrajinců. Nejvíce jich pracuje v Plzeňském kraji, a to 5 885. Ukrajinci nejčastěji nacházejí uplatnění jako montážní dělníci výrobků a zařízení, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě nebo v dopravě.

„Stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku,“ uvedl Najmon.

Aktuálně podle něj vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v dubnu v Ústeckém kraji (5,3 procenta), Moravskoslezském kraji (4,9 procenta) a dále v Karlovarském kraji (4 procenta).

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,3 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v dubnu celkem 75 336 osob, což představuje 30,9 procenta všech uchazečů o zaměstnání. (pel)