Schodek státního rozpočtu ke konci dubna 2022 stoupl na 100,1 miliardy korun z březnových 59,1 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Schodek státního rozpočtu ČR už letos překročil 100 miliard korun, když v dubnu 2022 dosáhl 100,1 miliardy korun z březnových 59,1 miliardy korun. Loni v dubnu během vládnutí Babišova kabinetu skončil rozpočet v deficitu 192 miliardy korun, což byl nejhorší dubnový výsledek od vzniku ČR.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil schodek 98,6 miliardy korun.

„Zhruba poloviční deficit oproti minulé vládě není výsledek k sebechvále, ale potvrzuje to náš závazek krotit neudržitelné tempo zadlužování, které minulý kabinet před volbami nastartoval. V důsledku této populistické rozdávací politiky jsme se loni zadlužovali nejrychleji v celé Evropské unii,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Samozřejmě je třeba vnímat plnění rozpočtu také v kontextu války na Ukrajině a předpokládané potřeby novely zapříčiněné dodatečnými výdaji na pomoc domácnostem, zvládání uprchlické krize i na obranu a bezpečnost. Zejména na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií využijeme meziročně zhruba o pětinu vyšší daňové příjmy, jejichž vývoj odpovídá naší predikci,“ dodal.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci dubna meziročně stouply o 37,5 miliardy na 479,3 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 47,3 miliardy na 422,4 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty ke konci dubna meziročně stouplo o 20,4 miliardy na 108,6 miliardy korun. Na dani z příjmu firem rozpočet meziročně získal o 2,8 miliardy korun více, celkem 31 miliard korun. Na dani z příjmu fyzických osob rozpočet inkasoval ke konci dubna 28,7 miliardy korun, meziročně o 3,3 miliardy více.

Celkové výdaje rozpočtu ke konci dubna pak meziročně klesly o 54,4 miliardy na 579,4 miliardy korun. Snížily se běžné i kapitálové výdaje.

Na běžných výdajích stát ke konci dubna vydal 550,9 miliardy korun, meziročně o 44 miliard méně. Kapitálové výdaje meziročně klesly o 10,4 miliardy na 28,5 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci dubna 245,7 miliardy korun, meziročně o 11 miliard korun více. Z toho na důchody putovalo 188,4 miliardy korun.

Za celý loňský rok skončil státní rozpočet v rekordním deficitu 419,7 miliardy korun.

Na celý letošní rok počítá v březnu schválený státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Premiér Petr Fiala (ODS) už nicméně připustil, že nejspíš v deficit přesáhne plánovanou částku. (pel)