Německo se prý bez ruské ropy obejde. Země podporuje možnost společného embarga Evropské unie (EU) na dovoz ropy z Ruska jako odvetu za invazi na Ukrajinu. Řekla to ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Naopak Maďarsko dál trvá na svém odmítavém postoji.  

„V Evropské unii podporujeme to, abychom se v šestém sankčním balíku EU společně rozhodli pro zastavení dovozu ruské ropy,“ řekla Baerbocková v  pořadu televize ARD.

Přípravy na provoz bez ruské ropy jsou podle ní v plném proudu. Dodala, že odvolávání sankcí proti Moskvě bude myslitelné teprve po úplném stažení ruských vojáků z Ukrajiny.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck před týdnem řekl, že Německo by se už teď dokázalo bez ruské ropy obejít. Podíl této ropy na spotřebě suroviny v Německu se podle něj během několika týdnů podařilo snížit z 35 na 12 procent.

Zároveň však upozornil, že odmítnout ruskou ropu by mohlo vést ke globálnímu zdražování, ze kterého by v konečném důsledku mohl těžit ruský prezident Vladimir Putin.

Naopak Maďarsko dál trvá na svém odmítavém postoji.

„Postoj Maďarska ohledně jakéhokoliv embarga na ropu a plyn se nezměnil: my to nepodporujeme,“ uvedl mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. (pel)

Brusel chystá embargo na dovoz ruské ropy. Šéf E.ON varoval před rozpadem EU