Evropská komise plánuje zjednodušit přistěhovalcům získat práci i trvalý pobyt. (Ilustrační foto)

Evropská komise hodlá zjednodušit legálním přistěhovalcům získání práce a pobytu. Brusel tak reaguje na příliv válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří začali prchat ze země po ruské invazi. 

„Legální migrace je zásadní pro naše ekonomické oživení, přechod k digitálnímu a zelenému hospodářství a pro vytvoření bezpečných kanálů do Evropy,“ oznámila eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

V mnoha státech evropského bloku chybí dlouhodobě pracovní síla. Dochází také ke stárnutí populace, které by podle Bruselu mohlo pomoci vyřešit snadnější zaměstnávání přistěhovalců.

Johanssonová dále zmínila, že do unijních zemí každoročně přichází 2 až 3 miliony lidí. Letos však už kvůli vypuknutí války dorazilo již na 5 milionů Ukrajinců.

Do EU ročně nelegálně přijde okolo 200 tisíc migrantů.

Podle nových pravidel by mohli přistěhovalci žádat zároveň o pobyt i práci, zatímco dosud tak musí činit zvlášť. Žádost budou moci podat i ze zemí mimo EU.

Zatímco v současnosti musí cizinec žít v jedné konkrétní unijní zemi pět let, aby získal nárok na dlouhodobý pobyt, nově by se během tohoto pětiletého období měl mít možnost volně stěhovat v rámci celé sedmadvacítky. (pel)