Volby do sněmovny by v březnu 2022 vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), která by získala 26,5 procenta. Do sněmovny by se opět probojovala i ČSSD, která v říjnových volbách kvůli zisku pod 5 procent do parlamentu neprošla. 

Ukázal to aktuální volební model agentury Median.

Podle březnového volebního modelu je na prvním místě hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů. Jen těsně za ním je koalice SPOLU s 26,5 procenta hlasů.

Výsledky obou subjektů jsou tak přibližně stejné, jako při sněmovních volbách na podzim minulého roku. Hnutí ANO si nadále drží vysokou podporu zejména mezi lidmi ve věku 65 let a více (43 procent).

SPOLU je nejčastější volbou vysokoškolsky vzdělaných (42 procent).

Koalice Pirátů a STAN se drží s 16,5 procenta na třetí pozici a je nejčastější volbou lidí do 24 let věku (53 procent). Koalici SPOLU podporují výrazně častěji muži, u Pirátů a STAN převažují ženy.

Hnutí SPD by volilo 10 procent lidí. Subjekt podporují nejčastěji lidé se středoškolským vzděláním bez maturity. Má také výrazně vyšší podporu mezi muži.

ČSSD se v porovnání s předchozím šetřením stále drží na pátém místě. Polepšila si o 1 procentní bod na 5,5 procenta. Největší podporu má mezi lidmi ve věku 65 a více let.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v březnu 2022 zúčastnilo, dle svého vyjádření, 70 procent respondentů.

Určitě by k volbám nešlo 20 procent dotázaných.

Průzkum se uskutečnil mezi 1. březnem a 2. dubnem. Zúčastnilo se 1 159 lidí ve věku od 18 let. (pel)