Státní dluh v 1. čtvrtletí roku 2022 vyskočil o 128 miliard korun na 2,59 bilionu korun. Každý obyvatel Česka tak hypoteticky dluží už 247 tisíc na osobu. Na konci roku 2021 byl státní dluh 2,47 bilionu korun. 

Ukázala to čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu, kterou vydalo ministerstvo financí.

Absolutní výše státního dluhu dosáhla na konci března 2022 hodnoty 2,59 bilionu korun, v relativním vyjádření 41,4 procenta HDP.

Oproti konci roku 2021 se jedná o mezičtvrtletní nárůst o 128,2 miliardy korun, který je dán především prodejem státních dluhopisů se splatností nad jeden rok v průběhu prvního čtvrtletí roku 2022 za účelem předfinancování dubnové splátky Státního dluhopisu České republiky, a průběžným krytím schodku státního rozpočtu, který na konci března dosáhl hodnoty 59,1 miliardy korun.

Po očištění hodnoty státního dluhu o dopady předfinancování této dubnové splátky by státní dluh na konci března činil 2,52 bilionu korun, v relativním vyjádření 40,3 procenta HDP.

Ministerstvo prodalo státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 134,2 miliardy korun, čímž zajistilo pokrytí více jak 92 procent celkových splátek korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v letošním roce.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (pel)