Na některé české weby zaútočili hackeři. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) situaci řeší, závažné dopady zatím neeviduje. Proruská hackerská skupina Killnet, která se k útokům přihlásila, sestřelila třeba mobilní aplikaci Českých drah nebo systémy letišť. 

Podle úřadu šlo o takzvané DDoS útoky. Ty spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho požadavků a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Uživatelé se tak na napadený web nedostanou.

Výpadky zasáhly třeba aplikaci od Českých drah Můj vlak, kde nefunguje nákup online jízdenek nebo vyhledávání spojů.

Nefunguje také portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. Web uváděl, že „právě probíhá technologická odstávka za účelem posílení bezpečnosti webu“.

Hackerský útok zaznamenalo také mezinárodní letiště v Pardubicích nebo karlovarské letiště.

K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.

NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků v souvislosti se situací na Ukrajině upozorňoval na konci ledna, poté opětovně na konci února.

Apeloval tehdy na organizace řídící se zákonem o kybernetické bezpečnosti i další tuzemské organizace, především média, k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k aktualizaci informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností. (pel)