Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta. V předchozím odhadu přitom počítal s růstem 4,4 procenta. Fond zhoršil své prognózy globálního růstu kvůli válce na Ukrajině. Zároveň varoval, že ruská invaze by mohla vést k roztříštění světové ekonomiky na konkurenční bloky.

Fond upozornil, že každý člen skupiny G7 předních průmyslových zemí a větších rozvojových zemí letos poroste pomaleji, než se dříve očekávalo, a existuje velké riziko ještě horšího výsledku.

„Během několika týdnů svět opět zažil velký, transformační šok. Stejně jako se na dohled objevilo trvalé zotavení z globálního ekonomického kolapsu vyvolaného pandemií, válka vytvořila velmi reálnou vyhlídku, že velká část nedávných zisků bude vymazána,“ řekl Pierre-Olivier Gourinchas, ekonomický poradce a ředitel MMF výzkumu.

Měnový fond nyní očekává, že hospodářský růst v eurozóně v letošním roce zpomalí na 2,8 procenta z loňských 5,3 procenta. V lednu přitom letošní růst ekonomiky eurozóny fond odhadoval na 3,9 procenta.

Očekává se, že Spojené království bude letos nejúspěšnější ze zemí G7, přestože se odhad růstu snížil ze 4,7 procenta na 3,7 procenta, ale příští rok by měl být nejhorší, když MMF očekává růst o pouhých 1,2 procenta.

MMF dále počítá, že nejmenší ekonomické škody vyvolané konfliktem na Ukrajině utrpí Spojené státy, kdy se prognóza růstu pro rok 2022 se snížila o 0,3 procentního bodu na 3,7 procenta.

Ukrajinská ekonomika se letos podle MMF propadne o 35 procent.

Růst české ekonomiky v letošním roce pak zpomalí na 2,3 procenta, zatímco loni dosáhl 3,3 procenta

Loni světová ekonomika vzrostla o 6,1 procenta po poklesu o 3,1 procenta v předchozím roce, kdy hospodářskou aktivitu po celém světě tvrdě zasáhla pandemie nemoci covid-19.

České ministerstvo financí ve své dubnové prognóze snížilo odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 1,2 procenta z lednového odhadu 3,1 procenta. (pel)

Světová banka snížila odhad růstu globální ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta