Maltský parlament schválil pěstování a užívání marihuany pro osobní potřebu a rekreační účely. (Ilustrační foto)

Maltský parlament schválil pěstování a užívání marihuany pro osobní potřebu a rekreační účely. V případě, že zákon podepíše prezident George Vella, budou lidé na ostrově moci pěstovat až 4 rostliny marihuany a držet až 7 gramů sušiny, aniž by jim hrozil nějaký postih. Malta by se tak stala vůbec první zemí v Evropě, kde by bylo pěstování a užívání konopí legální. 

Držení až 7 gramů drogy bude legální pro osoby ve věku 18 a více let. Kromě toho má být povoleno pěstovat až 4rostliny konopí doma, přičemž až 50 gramů sušeného produktu bude možno skladovat.

Kouření konopí na veřejnosti bude i nadále v rozporu se zákonem a každý, kdo bude přistižen při konzumaci konopí před dítětem, bude čelit pokutě od 300 do 500 eur (7 600 korun až 12 700 korun).

Podle ministra Owena Bonnici Malta novou legislativou prosazuje politiku, která se snaží snížit dopad závislostí na společnost. Obavy kritiků z růstu konzumace drog odmítl.

Bonnici řekl, že jeho vláda nechce podporovat užívání rekreačních drog, ale že neexistují žádné důkazy pro argument, že užívání konopí je samo o sobě vstupní branou k tvrdším látkám.

Podle premiéra Roberta Abely nový zákon umožní, aby si lidé nemuseli marihuanu kupovat na černém trhu.

Pro nový zákon hlasovalo 36 zákonodárců, proti bylo 27. Zákon musí ještě podepsat prezident George Vella. Obvykle se jedná o formalitu a prezident návrhy zákonů schválené parlamentem podepíše během několika dní. Zákon by tak mohl být schválen do víkendu.

Po kroku Malty, nejmenšího členského státu EU, se očekává pravděpodobně už v roce 2022 reforma v celé Evropě. Německo nedávno oznámilo krok k vytvoření legálně regulovaného trhu po oznámeních vlád Švýcarska, Lucemburska a Nizozemska.

Referendum je plánováno v Itálii, zatímco Kanada, Mexiko a 18 států USA již uzákonily podobnou legislativu.

Britská vláda Borise Johnsona byla naproti tomu obviněna z „války proti drogám“ ve stylu Richarda Nixona poté, co si zachovala tvrdý přístup k užívání konopí a trestní sankce pro uživatele narkotik třídy A stanovila ústředním prvkem své nedávno zveřejněné desetileté strategie.

Změna v přístupu řady evropských vlád následuje po rozhodnutí OSN z loňského prosince odstranit konopí ze seznamu drog označených jako potenciálně návykové a nebezpečné.

Nizozemsko kouření marihuany toleruje od roku 1976. Hašiš, konopí a jejich deriváty lze koupit v coffeeshopech. Země však má povolen jen prodej menšího množství marihuany, ačkoliv pěstování a dovoz je ilegální.

Od počátku pandemie covidu-19 spotřeba konopí v Nizozemsku vzrostla. Majitelka jednoho z coffeeshopů v Haagu si pochvaluje, že zatímco předtím obsloužila 250 až 300 zákazníků denně, dnes je to téměř dvojnásobek.

Mnozí zákazníci od začátku pandemie konzumují víc konopí, aby uklidnili své nervy a zbavili se nudy. Země v souvislosti s šířením nového koronaviru vyhlásila na začátku roku 2020 několik částečných uzávěr, které omezily přístup do barů, restaurací, koncertních sálů a diskoték.

Jako první země na světě legalizovala pěstování, prodej i užívání marihuany v roce 2013 Uruguay.

Česko trestá pěstování, ale nikoliv držení menšího množství pro osobní účely. V České republice se jedná o menší množství než malé, které v roce 2009 vláda kvantifikovala do 15 gramů sušiny marihuany. Letos ale přesně určení množství zrušil Ústavní soud. (pel)