Prezident Joe Biden chce proti Číně vojensky bránit Tchaj-wan, s nímž USA neudržují diplomatické styky a neznávaji jej jako samostatný stát. Americký prezident uvedl, že Spojené státy by v případě čínského útoku bránily Tchaj-wan. Tento ostrovní stát považuje Čína za svoji vzbouřeneckou provincii.

„Ano, máme závazky, abychom tak učinili,“ reagoval prezident Biden na otázku, zda by USA bránily Tchaj-wan.

Podobný přístup USA dříve používaly jen pro nejbližší spojence, jako je Japonsko nebo Jižní Korea, tedy vůči zemím, na jejichž území má americká armáda své vojenské základny.

Spojené státy však podle Bidena konflikt s Čínou nevyhledávají. Peking by však podle Bidena měl pochopit, že USA neustoupí a nezmění svou pozici.

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem je nejhorší za 40 let. Čína na začátku října zesílila svůj tlak na ostrov. Vyslala k němu rekordní počet svých armádních letounů.

Peking hrozí Tchaj-wanu vojenským zásahem v případě vyhlášení jeho nezávislosti.

Přesto Tchaj-wan od roku 1949 funguje nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení. Na rozdíl od Číny, kde již od roku 1949 monopolně vládne Komunistická strana Čína (KSČ).

USA udržují oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem. Oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem USA přerušily v roce 1979. Přesto USA nadále dodávají Thaj-wanu své zbraně. (sfr)