Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, potvrdil Evropský parlament (EP). Jasná většina europoslanců podpořila usnesení odsuzující střet zájmů českého premiéra, které navíc vyzývá k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert. Kromě toho požadují po Evropské komisi, aby kvůli střetu zájmů českého Andreje Babiše zastavila vyplácení dotací Česku na základě nového pravidla spojujícího čerpání společných peněz s dodržováním principů právního státu. 

Právně nezávaznou rezoluci schválilo 505 poslanců EP, proti hlasovalo 30, zdrželo se 155.

Před rokem přitom podobné kritické usnesení podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53.

Místopředsedkyně EP Dita Charanzová spolu s dalšími poslanci zvolenými za Babišovo hnutí ANO hlasovala proti. Většina dalších českých europoslanců pak pro rezoluci zvedla ruku.

Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů. Rezoluci EP považuje za zasahování do vnitřních věcí Česka. Europoslanci se podle něj snaží ovlivnit říjnové sněmovní volby v zemi.

„Je to pokračování zasahování EP do vnitřních záležitostí ČR. My jsme svrchovaná země a je tady politický souboj. Budou volby a EP se snaží ty volby ovlivnit. No a samozřejmě ta iniciativa přichází z české opozice, která to tam organizuje,“ řekl.

Schválený text reaguje na konečnou auditní zprávu Evropské komise. Podle té neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů.

A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla už koncem listopadu 2019 k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Europoslanci však apelují na české úřady, aby ochránily peníze českých daňových poplatníků a přiměly Agrofert vrátit všechny neoprávněně vyplacené dotace. Česko by podle nich mělo vytvořit spravedlivější a zcela transparentní systém rozdělování unijních dotací.

Dosavadní pravidla podle nich neumožňují zjistit konečné příjemce dotací a vedla k „vytvoření a růstu rozsáhlých oligarchických struktur“. Babiše poslanci vyzývají, aby střet zájmů vyřešil tím, že se buď vzdá funkce, nebo zpřetrhá veškeré vazby na Agrofert.

Europoslanci Evropské lidové strany pak požadují po Evropské komisi, aby kvůli střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše zastavila vyplácení dotací Česku na základě nového pravidla spojujícího čerpání společných peněz s dodržováním principů právního státu. Argumentují tím, že české úřady jsou ve věci střetu zájmů premiéra Babiše nečinné, čímž porušují unijní právo. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Stát nakonec dotaci pro Agrofert vyplatil. V Bruselu si chce otestovat střet zájmů Babiše

Lidovečtí europoslanci požadují po Evropské komisi, aby kvůli Babišovi stopla dotace pro ČR

Finální audit EK: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert neměl na dotace nárok

Evropská komise plánuje chránit rozpočet EU před Babišem ve střetu zájmů