Státní Česká pošta se za rok 2020 propadla kvůli koronaviru do ztráty 1,382 miliardy Kč. Oproti předchozímu roku tím ztrátu prohloubila o 1 miliardu Kč. Pošta přitom plánovala, že propad bude ještě o 400 milionů korun vyšší. Negativní dopad koronavirové pandemie představuje více než polovinu loňské ztráty.

V letošním roce se Česká pošta plánuje vrátit k zisku.

Informoval o tom mluvčí podniku Matyáš Vitík.

Koronavirové omezení provozu poboček připravilo Českou poštu o výnosy ve výši 191 milionů korun. Přímé náklady na opatření proti covidu v podobě nákupu ochranných a dezinfekčních prostředků činily celkem 122 milionů korun.

Odměny zaměstnancům za ztíženou práci během covidové krize představovaly náklady ve výši 364 milionů korun.

V roce 2020 vzrostly státní poště výnosy z vnitrostátních balíků o 467 milionů Kč. Jejich počet se zvýšil o 15 procent i v souvislosti se zavřením kamenných obchodů, jež vedlo k nárůstu objemu balíků z e-shopů.

Poště se dařilo zvyšovat výnosy z elektronických služeb, a to zejména u Datových schránek, kde firma zvýšila příjmy o 41 milionů Kč, a u Certifikační autority.

Výnosy z příchozích mezinárodních listovních zásilek stouply o 322 milionů korun, a to vlivem odměn za sledované zásilky z Číny z let 2018 – 2020.

Pandemie koronaviru nejvíce zasáhla výnosy pošty z mezinárodních odchozích listovních zásilek, ze kterých poště klesly příjmy o 131 milionů Kč vlivem omezení letecké přepravy.

Dále se o 100 milionů Kč propadly výnosy z cílené reklamy do schránek. Důvodem bylo to, že firmy omezily marketingové kampaně v době uzavřených obchodů.

Výrazně klesly také výnosy z Poštovní spořitelny, kde propad dosáhl 345 milionů Kč.

U vnitrostátních dopisů činil pokles doručovaných zásilek 12 procent, což představuje snížení příjmů o 277 milionů korun.

Česká pošta provozuje přímo nebo prostřednictvím partnerů 3200 pošt a zaměstnává asi 27 tisíc lidí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) již na podzim roku 2020 uvedl, že kvůli koronaviru bude pro poštu žádat navýšení dotace o 750 milionů Kč. Stát poště hradí náklady na poskytované základní služby až do výše 1,5 miliardy Kč. (sfr)