Obce v Česku se bouří proti rušení stavebních úřadů. Varovaly, že pokud by začal platit stavební zákon v podobě, v jaké ho nyní projednává sněmovna, může to vést ke kolapsu stavebního řízení a zhoršené dostupnosti pro občany. Pod petici pro vládu se po týdnu podepsalo už asi 1 tisíc starostů a dalších komunálních politiků.

Informovalo o tom Sdružení místních samospráv (SMS ČR).

„Hrozí, že vyřizování stavební agendy bude pro občany mnohem komplikovanější, stát si nedokáže zajistit úředníky ani prostory a celý systém bude ve výsledku dražší,“ uvedla Věra Kovářová, místopředsedkyně Sdružení místních samospráv ČR.

Obce proto chtějí zachovat stavební úřady ve své působnosti.

Upozornily přitom, že smyslem přijetí nové normy přitom bylo řízení urychlit a usnadnit. Nesouhlasí však s tím, že by k tomu mělo dojít zrušením téměř 400 stávajících stavebních úřadů, jak navrhuje ministerstvo pro místní rozvoj.

„Pozměňovací návrh poslance Kolovratníka jde navíc ještě dál a garantuje zachování pouze jednoho centrálního a 14 regionálních stavebních úřadů v krajských městech. Pokud parlament přijme tuto verzi zákona, opravdu se bojím, že ve stavebním řízení nezůstane kámen na kameni,“ řekl člen předsednictva SMS ČR Petr Halada, starosta Kamýku nad Vltavou.

Nedostatek úředníků i místa pro agendu

Starostové upozornili na to, že se zásadním způsobem sníží dostupnost stavebních úřadů, především pro obyvatele venkovských oblastí, a degradace kvality života na venkově.

Podle starosty obce Litultovice Jana Birguse se minimálně 2,5 milionům obyvatel rapidně sníží dostupnost k novému stavebnímu úřadu.

Výraznou komplikací pro celý systém stavebního řízení bude rovněž nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří by se stavební agendou v rámci státní správy zabývali.

Z březnového průzkumu SMS ČR mezi stávajícími zaměstnanci stavebních úřadů vyplynulo, že do navrhovaného systému je ochotno přejít jen 40 procent stávajících zaměstnanců stavebních úřadů.

A nejenže úředníci nechtějí přecházet do státního systému, ale ani obce nechtějí přijít o pracovníky s důležitou místní znalostí.

„Stát se tak bude potýkat skutečně s nedostatkem lidí schopných a ochotných tuto práci vykonávat, znamenat to bude paralýzu stavebního řízení i možnou vyšší chybovost,“ dodal Birgus.

SMS ČR dále varoval, že návrhy ministerstva pro místní rozvoj i pozměňovací návrh poslance Martina Kolovratníka (ANO) budou navíc mít negativní dopad na veřejné rozpočty, protože stát bude muset kromě přijetí velkého počtu nových úředníků zajistit také prostory pro regionální pracoviště nově zřizovaného centrálního stavebního úřadu a pro umístění archivů.

Obecní svazy (Sdružení místních samospráv ČR a Svaz měst a obcí ČR, Spolek za obnovu venkova ČR) teď spolu s hejtmany a starosty organizují petici, v níž vyzývají premiéra Andreje Babiše (ANO), aby dodržel svůj veřejný slib z ledna loňského roku, že stavební úřady zůstanou v působnosti obcí.

Petici podepsalo už na tisíc lidí, především starostů a dalších komunálních politiků.

„Protestujeme nejen proti věcnému obsahu tohoto návrhu, ale také proti netransparentnímu procesu přijetí takto zásadních změn, které se odehrávají v nouzovém stavu a bez možnosti řádně projednat předložené poslanecké návrhy,“ píše se v závěru prohlášení, pod kterým jsou kromě představitelů SMS ČR, SMO ČR a podepsání hejtmani Martin Půta, Martin Netolický, starostové Petr Halada, Jan Birgus a Jan Sedláček. (pel)