Slibované otevření obchodů v Česku, které Babišova vláda kvůli pandemie covidu-19 před několika měsíci nechala uzavřít, je znovu v ohrožení. Přestože ještě v pátek vládní kabinet oznámil, že od 3. května dovolí otevřít obchody a některé služby, v pondělí bylo vše jinak. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) se bouří. Ministrovu hru s termínem otevření obchodů považuje za neférovou a neslušnou.

Aktuálně platí, že se od pondělí 3. května otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby, péče o zvířata nebo lázeňská léčebně rehabilitační péče. O otevření obchodů nakonec rozhodne vláda až ve čtvrtek.

„Služby budou celorepublikové, ale pokud budou v té době incidence 100 na sto tisíc obyvatel, tak bychom mohli otevřít i zbytek obchodů, což je nějakých 24 procent prodejní plochy,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO).

Hranice 100 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel týdně podle Arenbergera nebude nejspíš dosažena už v pondělí 3. května, ale až ke konci příštího týdne. Ukazují to epidemické modely.

Tzv. služby péče o tělo společně i služby péče o zvířata budou od 3. května umožněny za podmínky, že se každý člen personálu věnuje jen jednomu klientovi a mezi zákazníky budou alespoň dvoumetrové rozestupy.

Každý z klientů se navíc musí prokázat platným negativním testem na covid-19, případně ukončeným očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci v posledních nanejvýš 90 dnech.

PCR test, za který si samoplátce zaplatí zhruba 1 500 korun, bude platit sedm dní. Antigenní test z odběrového centra, který je hrazený jednou za tři dny z veřejného zdravotního pojištění, bude mít třídenní platnost.

Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) se bouří. Ministrovu hru s termínem otevření obchodů považuje za neférovou a neslušnou.

Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy to způsobuje chaos a vyvolává negativní nálady. V té souvislosti upozornil, že otevření služeb spojených s péčí o tělo považuje za daleko rizikovější než obchody, jejich obnovení provozu přitom podmíněno počtem nakažených koronavirem nebude.

Upozornil také, že obchodníci jsou připraveni podávat žaloby o náhradu škody za nucené uzavření. (pel)

Babišova vláda dovolí v zemi otevřít obchody a některé služby od 3. května

Obchody se otevřou nejpozději 3. května, slibuje ministr Arenberger. Plán doladí vláda

Zavření obchodů a služeb bylo nezákonné. Nejvyšší soud omezení zrušil