Česko vyplatilo Babišovu holdingu Agrofert neoprávněně ze státní kasy 155 milionů korun. Vyplývá to z konečných závěrů auditorů, jak informoval server iRozhlas.cz. Evropská komise hodlá prověřit, zda v České republice opakovaně nedochází v souvislosti s přidělováním dotací ke střetu zájmů. V ohrožení by tak mohly být další stovky miliard z unijního rozpočtu.

Podle závěrečného auditu Evropské komise, který byl zveřejněn minulý týden, neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů a porušuje tak evropskou i českou legislativu ke střetu zájmů.

Ukázalo se však, že Česká republika nepožádala Brusel o proplacení žádných dotací pro firmy okolo Agrofertu, které byly předmětem auditu, a Praha tak nemusí EU vracet žádné peníze.

Tady však vyvstává jiný problém, a to, že část peněz už české úřady Agrofertu ze státní kasy koncernu vyplatily. Celkem jde o 155 milionů korun vyplacených na čtyři projekty firem Cerea, Penam a Lovochemie.

Projekty linky na toastový chléb Penam za 100 milionů a vylepšení výroby hnojiv v Lovochemii za 50 milionů podle auditu nepřinášejí dostatečné inovace, nesplnily tak hlavní kritéria získání evropských peněz.

U dvou dotací za zhruba 5 milionů korun na sušárny pro firmu Cerea je podle serveru problémem mimo jiné to, že tendr na dodání sušáren vyhrála firma TIS-CR, jejímž jednatelem a společníkem je Ivan Hájek, bratr člena představenstva a finančního ředitele Cerey Petra Hájka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nebo ministerstvo pro místní rozvoj se závěry auditu nesouhlasí. Není tak vůbec jisté, zda budou příslušné státní úřady po firmách Agrofertu požadovat vrácení již státem vyplacených peněz na zmíněné projekty.

Evropská komise se chystá nově prověřit, zda v České republice opakovaně nedochází v souvislosti s přidělováním dotací ke střetu zájmů. Dosud se Brusel zabýval jen případem Andreje Babiše.

Pokud by se jednalo o systémový problém, mohla by to Komise začít řešit a v ohrožení by byly stovky miliard z evropského rozpočtu. Hospodářským novinám to potvrdila eurokomisařka Věra Jourová.

Europoslanci Evropské lidové strany pak požadují po Evropské komisi, aby kvůli střetu zájmů českého premiéra Babiše zastavila vyplácení dotací Česku na základě nového pravidla spojujícího čerpání společných peněz s dodržováním principů právního státu. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

„Eurodotace“ pro Babišovy firmy neplatil Brusel: Česko nepožádalo o proplacení

Lidovečtí europoslanci požadují po Evropské komisi, aby kvůli Babišovi stopla dotace pro ČR

Finální audit EK: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert neměl na dotace nárok