Evropská komise by měla Česku zastavit vyplácení dotací, žádají lidovečtí europoslanci. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Europoslanci Evropské lidové strany požadují po Evropské komisi, aby kvůli střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) zastavila vyplácení dotací Česku na základě nového pravidla spojujícího čerpání společných peněz s dodržováním principů právního státu. Argumentují tím, že české úřady jsou ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše nečinné, čímž porušují unijní právo.

„Tím, že Česko nepředchází a nepostihuje střet zájmů českého premiéra, nedodržuje legislativu EU a režim podmíněnosti na ochranu rozpočtu unie. S cílem ochránit rozpočet by komise nyní měla tento mechanismus spustit,” uvedla německá lidovecká europoslankyně Monika Hohlmeierová.

Ta vedla loňskou misi kontrolního výboru EP, jehož členové po návštěvě Česka rovněž dospěli k závěru o Babišově střetu zájmů. Předseda vlády ji tehdy označil za „totálně pomatenou“ a prohlásil, že nerozumí fungování dotací.

Europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) pak nazval vlastizrádci. Hohlmeierová později žádala orgány EU za urážky europoslanců Babišovo potrestání.

Lidovečtí europoslanci kromě zastavení dotací požadují, aby Brusel dále přezkoumal zneužívání fondů ve prospěch českého premiéra, selhání české administrativy a nečinnost českého justičního systému.

Podle závěrečného auditu Evropské komise, který byl zveřejněn minulý týden, neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Jako zásadní přitom vidí, že Babiš jmenoval všechny činitele fondů, které může i odvolávat. Zároveň jako vládní činitel přijímá rozhodnutí, které mají na jeho firmu vliv. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Finální audit EK: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert neměl na dotace nárok