Poslanci odhlasovali zvýšení přídavků na děti o 26 procent, rozšíření okruhu příjemců této sociální dávky a současně zvýšili slevy na dani za každé dítě. Zákon schválený Poslaneckou sněmovnou musí ještě potvrdit Senát a podepsat prezident republiky.

Rodiny s dětmi si díky rozhodnutí Sněmovny významně polepší. Přídavky na děti se zvýší o 26 procent.

Nárok na přídavky mají nově mít rodiny s příjmy do 3,4násobku životního minima místo nynějšího 2,7násobku. Celkem by tak podle ministerstva práce mohlo být podpořeno zhruba 20 % všech nezaopatřených dětí.

Zároveň však poslanci do vládního návrhu přidali zvýšení slev na dani na děti, což prosadil opoziční poslanec Jan Čižinský.

Na první dítě bude nově sleva na dani 17485 korun (namísto současných 15204 korun), na druhé dítě to b ude 22315 korun (dnes to je 19404 korun) a na třetí a každé další dítě půjde o slevu 27835 korun (dosud to bylo 24204 korun).

Stát tyto úpravy vyjdou na dalších 3,6 miliardy korun ročně navíc.

Zvýšení přídavku na dítě navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí a v prosinci 2020 jej schválila vláda.

Přídavek na dítě se nezvýšil od roku 2008, jeho reálná hodnota tak podle resortu klesla o víc než čtvrtinu.

Přídaveky na děti by měl dosáhnout 930 Kč u dítěte do 6 let věku, 1070 korun u dítěte ve věku 6 až 15 let a 1180 korun pro (nezaopatřeného) mladistvého ve věku 15 až 26 let.

Přídavek na dítě je vyplácen ve dvou výších – základní a zvýšené.

Na přídavek v základní výši má nyní nárok každé nezaopatřené dítě, jestliže rozhodný příjem v rodině nepřesahuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,70.

Na vyšší sazbu mají nárok rodiny, v nichž alespoň jeden rodič pracuje, anebo má konkrétní typy příjmů, například dávky nemocenského či důchodového pojištění, případně podporu v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci.

Tento příjem musí mít rodina pravidelně každý měsíc. Zvýšená dávka má být i nadále o 300 Kč vyšší než ta základní.

Dvě výše přídavku na děti mají působit motivačně – pokud lidé pracují, dostanou na dávce víc peněz. Pokud ne, pak méně. (sfr)