Obyvatelé Česka hodnotí čím dál hůře prezidenta Miloše Zemana.

Obyvatelé Česka hodnotí čím dál hůře prezidenta Miloše Zemana. Známku „pět“ dostal od více než poloviny lidí. Podle názoru veřejnosti Zeman ztrácí zájem o problémy občanů. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK. Za nového prezidenta by respondenti průzkumu vybrali nejčastěji Marka Ebena, Miroslavu Němcovou nebo generála Petra Pavla.

Roste také vnímaná nedůležitost prezidentské funkce (z 30 na 35 procent). I nadále však nadpoloviční většina vnímá prezidentský úřad jako důležitý.

„Zatímco voliči hnutí ANO a SPD si přejí posílení pravomocí prezidenta, tak voliči Pirátů se STAN a koalice SPOLU by zachovali současné nastavení, i když úřad prezidenta vnímají jako důležitý,“ vysvětlil Jan Burianec ze STEM/MARK.

Hodnocení prezidenta Miloše Zemana stále klesá, a to ve všech aspektech, zjistil průzkum. Ve všech pěti kategoriích hodnocení si oproti podzimu 2020 pohoršil.

Celkově se v aktuálním hodnocení posouvá spíše ke známce 4, podle školní stupnice.

Za způsob vystupování na veřejnosti by známku „nedostatečná“ dala Zemanovi více než polovina respondentů (52 procent). Téměř polovina dotázaných hodnotí pětkou také prezidentovu aktivitu v dobách koronakrize.

„Pro mladé lidi do 30 let je více důležité, aby byl prezident srozumitelný a uměl věci vysvětlovat. Byl by jim rovněž blíž, kdyby měl smysl pro humor a působil šarmantním dojmem,“ upřesnil Burianec.

„Střední generace ocení častěji energičnost a respekt. Lidé starší 60 let chtějí mnohem častěji morální autoritu, sílu osobnosti a nezávislost na politicích a lobbistech,“ dodal.

Nejdůležitější je pro polovinu dotázaných, aby byl budoucí prezident morální autoritou.


KDO BY MOHL BÝT PŘÍŠTÍM PREZIDENTEM ČR?

zdroj: STEM/MARK


Odpověď na otázku, kdo by měl být příštím prezidentem, zrcadlí podle agentury mediální viditelnost a dosavadní úvahy osobností o jejich kandidatuře.

I když čtvrtina oslovených očekává kandidaturu na prezidentský post nynějšího premiéra Andreje Babiše, přes 77 procent dotázaných by ho nyní nevolilo.

Největší podporu na funkci prezidenta má mezi dotázanými konferanciér Marek Eben, který má i nejlepší skóre v součtu hlasů „pro“ či „přichází v úvahu“ oproti hlasům „proti“.

Druhý je po odpočtu těch, kteří by ho nevolili, Marek Hilšer.

„Pro kandidáty je důležitá především celostátní znalost a alespoň částečná přijatelnost. V předchozích etapách vzbudilo ohlas například nečekané jméno Marka Ebena, který se nyní dostal dokonce na první příčku. Může to být částečně důsledkem naštvanosti z politiky. Sám pan Eben kandidaturu prý vylučuje,“ uvedl Burianec.

V podzimním průzkumu byl nejčastěji zmiňován již jednou neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer, ale také exministr financí Miroslav Kalousek.

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím kombinace telefonického a online dotazování na přelomu měsíců březen/duben 2021 na Českém národním panelu se zúčastnilo 802 osob ve věku 18 a více let.

Průzkum byl proveden ještě před kauzou Vrbětice. (sfr)