Volby do Poslanecké sněmovny by v dubnu vyhrála koalice Pirátů a STAN s 28 procenty hlasů. (Na fotografii předseda STAN, Vít Rakušan a šéf Pirátů Ivan Bartoš)

Volby do Poslanecké sněmovny by v dubnu vyhrála koalice Pirátů a STAN. Druhé místo by obsadilo Babišovo hnutí ANO. Posílila také Okamurova SPD. Nad hranici volitelnosti se opětovně dostala ČSSD. Do Sněmovny by se dostali i komunisté.

Vyplynulo to z volebního modelu STEM. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto průzkumu dostalo samostatně sedm politických stran, případně pak čtyři strany a dvě koalice.

Volby by vyhrálo spojení Pirátů a STAN s 27,9 procenty. Druhé by bylo ANO s 24 procenty.

Třetí místo by s jistým odstupem obsadila koalice SPOLU (16,6 procenta), která zahrnuje ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Do Sněmovny by se dostaly také SPD (12,8 procenta), ČSSD (7 procent) a KSČM (5,2 procenta).


Volební model STEM s koalicemi – simulovaný výsledek voleb – duben 2021 (v %)

zdroj: STEM


„ANO oslabuje a koalice Pirátů se Starosty by jej v modelu STEM dokázala porazit. Třetí by s jistým odstupem skončila konzervativní koalice Spolu. Protestní hlasy se koncentrují v podpoře sílící SPD,” uvedla agentura.

Podpora Pirátů roste a zpevňuje. Stojí si dobře zejména u mladých voličů, příznivce si získávají i u lidí ve středním a vyšším věku, ukázal průzkum.

Dále také posiluje SPD, která potvrzuje růstový trend trvající od počátku koronavirové krize.

Hnutí ANO oslabuje, ale v modelu se samostatnými stranami si stále udržuje vedení. Podle průzkumu samostatných stran by získalo 23,8 procenta. Následovali by Piráti s 18,6 procenty hlasů a SPD s 12,9 procenty.

Na dalších příčkách se umístili STAN (11 procent), ODS (8,7 procenta), ČSSD (6,6 procent) nebo KSČM (5,1 procenta).

Průzkum agentury STEM probíhal od 7. do 13. dubna, zapojilo se do něj 1 049 respondentů starších 18 let. (sfr)