Americký prezident Biden se zavázal do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů v USA o 50 až 52 procent.

Nový americký prezident Joe Biden chce udělat USA co nejvíce zelené. Spojené státy slíbily do roku 2030 snížit emise o 50 až 52 procent. Spolu s Evropskou unií (EU) chtějí nyní tlačit na další klíčové znečišťovatele, jako je Čína, Indie nebo Brazílie, k větší ochraně klimatu.

Smyslem nově stanoveného cíle je podle americké vlády přimět další velké producenty skleníkových plynu ke zvýšení vlastních ambicí ke změnám.

Biden má v plánu dovést USA k uhlíkové neutralitě do roku 2050. Jeho postoj ke klimatu byl i jedním z tahounů loňské prezidentské kampaně. Počítá přitom s tím, že změny dají americkým obyvatelům miliony nových a dobře placených pracovních pozic.

Nově zvolený prezident navíc hned první den ve funkci zvrátil odstoupení od Pařížské dohody, kterou vypověděl jeho předchůdce Donald Trump. Ten tehdy zdůraznil, že dodržování dohody by naopak Američany přišlo na biliony dolarů s tím, že by to vedlo k rušení pracovních míst a útlumu ropného, uhelného či plynárenského průmyslu.

Americká administrativa si od nového plánu slibuje, že by společně s EU mohla tlačit na klíčové země jako Čínu, Rusko, Indii nebo Brazílii k většímu zapojení do ochrany klimatu.

Protože přestože jsou Spojené státy 2. největším znečišťovatelem světa, zhruba 85 procent celkových emisí pochází odjinud.

Šéf Bílého domu Biden od čtvrtka hostí dvoudenní virtuální summit světových lídrů zaměřený na boj s klimatickými změnami.

Britský premiér Boris Johnson nový cíl USA označil za přelomový. Spojené království má v plánu snížit emise o 78 procent do roku 2035. Bidena mimo jiné pochválil za to, že „vrátil Spojené státy do přední řady v boji proti klimatickým změnám“.

Kanada počítá se snížením svých emisí o 40 až 45 procent do konce tohoto desetiletí. Původně přitom plánovala snížit emise o 36 procent.

Čína začne v období let 2026 až 2030 snižovat svou spotřebu uhlí. Země si vytyčila dosáhnout vrcholu v tvorbě emisí do roku 2030 a uhlíkové neutrality do roku 2060.

Klimaticky neutrální o 10 let dříve chce být Brazílie, a to do roku 2050.

Japonsko hodlá do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 46 procent oproti roku 2013. Nový cíl je podstatně ambicióznější než ten dosavadní, podle něhož měly exhalace klesnout o 26 procent.

Zástupci členských států EU a europarlamentu se ve středu dohodli, že omezí do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Aby mohla norma vstoupit v platnost, musí ji ještě schválit plénum europarlamentu i ministři členských států. (pel)

Europoslancům se nepodařilo prosadit přísnější omezení emisí: Musí klesnout „jen“ o 55 %

Biden oživil klimatickou dohodu pohřbenou Trumpem. Zastavil i stavbu protimigrační zdi