Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Ministerstvo zahraničí přebral uprostřed diplomatické krize mezi ČR a Ruskem Jakub Kulhánek (ČSSD). Dlouholetého blízkého spolupracovníka předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka jmenoval prezident Miloš Zeman. 

„Pro českou diplomacii teď není vůbec snadná doba. Přistupuji k funkci ministra zahraničí s velkou pokorou a zodpovědností. Vím, že se mohu opřít o zkušené diplomaty, mnohé z nich osobně znám,“ uvedl po jmenování do funkce nový ministr, kterého čeká řešení dalšího postupu ohledně krize vyvolané vrbětickou aférou.

O víkendu premiér Andrej Babiš (ANO) informoval, že výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 měli podle zjištění BIS údajně na svědomí ruští agenti GRU.

Kulhánek hodlá postup vůči Rusku řešit s partnery v příštích dnech. Česko už v reakci vyhostilo 18 ruských diplomatů a vyřadilo státní rouskou společnost Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan.

Moskva však nezůstala pozadu a na oplátku také nechala vyhostit 20 českých zástupců.

Foto: Úřad vlády ČR

Kulhánek dále řekl, že hodlá udržet kontinuitu zahraniční politiky ČR a to, aby česká diplomacie mluvila jedním hlasem. Kromě toho se chce věnovat problematice související s pandemií covidu-19 a cestováním.

Kulhánek od poloviny července 2018 pracoval jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem. Jako náměstek pracoval také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe.

V čele resortu zahraničí vystřídal Kulhánek Jana Hamáčka, který se vedení ujal po odvolání Tomáše Petříčka (ČSSD). Místo něj navrhoval šéfa kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), ten ale výměně nebyl příliš nakloněn. Kulhánek byl druhá Hamáčkova volba. (pel)

Zeman odvolal Petříčka, zahraničí zatím povede Hamáček. Zaorálkovi se do změny nechce

Zaorálek nechce odejít z kultury bez splnění svých podmínek: Hamáček z toho zkolaboval