Piráti chtějí vyvolat předčasné volby. (Ilustrační foto)

Šéf Pirátů Ivan Bartoš už se nejspíš vidí v premiérském křesle. Ani ne půl roku před volbami do parlamentu chtějí Piráti prosadit předčasné volby, namísto vyvolání o hlasování o nedůvěře Babišově vládě, jak požadovala koalice SPOLU (ODS+TOP 09+KDU-ČSL). 

„Jednání poslaneckého klubu potvrdilo stanovisko, že se jako první krok se pokusíme vyvolat předčasné volby, a tedy hledat cestu k rozpuštění Sněmovny. A to hned poté, co bude schválen volební zákon,“ řekl Bartoš.

Nejprve ale musí být schválen volební zákon, ten musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Podle Bartoše je varianta předčasných voleb jediná správná, protože umožní voličům znovu rozdat politické karty, aniž by došlo k posílení vlivu Hradu.

„Koalice SPOLU i nadále upřednostňuje variantu vyvolání hlasování o nedůvěře, což je samozřejmě cesta jednodušší, ale v důsledku by z našeho pohledu znamenala posílení role prezidenta Miloše Zemana vůči již tak slabému premiérovi Babišovi,“ řekl Bartoš.

Piráti se proto v tomto týdnu chystají oslovit vládní ANO a ČSSD, tak opozici. Kromě toho požadují schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Piráti slovy svého předsedy Ivana Bartoše odsoudili premiérovu bagatelizaci o zjištěných informacích o agresi, které se mělo na území České republiky dopustit Rusko. O víkendu vyšlo po 7 letech najevo, že  podle zjištění BIS byli do výbuchu muničního skladu v roce 2014 údajně zapojeni 2 ruští tajní agenti GRU.

Vzhledem k dvěma lidským obětem na životech a miliardové škodě nelze podle Pirátů věc smést ze stolu s tím, že se jednalo o útok na zboží bulharského obchodníka.

Předseda ODS Petr Fiala trvá na tom, že exploze muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku byl státní terorismus.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by Česko mělo vyhostit další ruské diplomaty, vymáhat škodu a žádat Evropskou unii o zostření sankcí vůči Rusku.

Koalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a lidovci dala vládnímu kabinetu už minulý týden (tedy ještě před vypuknutím vrbětické aféry) ultimátum, aby požádal sněmovnu o vyslovení důvěry, jinak vyvolá schůzi o hlasování o nedůvěře kabinetu. (pel)

Koalice SPOLU chce odříznout Babiše: Dala mu ultimátum, jinak vyvolá hlasování o nedůvěře

Muniční sklad ve Vrběticích vyhodili před 7 lety do povětří údajně ruští tajní agenti, tvrdí BIS

Exprezident Klaus zpochybnil kauzu Vrbětice: Označil ji za „vykonstruovaného strašáka“