Podle dat Státního zdravotnického ústavu (SZÚ) to vypadá, jako by koronavirus vymýtil chřipku v Česku. Laboratoře v sezóně 2020/21 totiž nezaznamenaly ani jeden případ viru chřipky. Neznamená to však nutně, že se v ČR chřipka nevyskytla. Přenos respiračních virů ovlivnila především opatření přijatá kvůli pandemii covidu-19.

Vyplývá to ze zhodnocení chřipkové sezóny 2020 až 2021, kterou zveřejnil SZÚ.

„V České republice v rámci sítě laboratoří spolupracujících s Národní referenční laboratoří pro chřipku a nechřipkové respirační viry nebyl v sezoně 2020 až 2021 zaznamenán jediný pozitivní záchyt viru chřipky,” je uvedeno ve zprávě.

Podle autorů, vedoucí laboratoře Heleny Jiřincové a Jana Kynčla z oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ, to však ale nemusí znamenat, že se v Česku chřipka nevyskytla.

Podobný trend jako v ČR byl v uplynulé sezóně v celé Evropě, kde bylo do 14. týdne letošního roku zachyceno jen asi 800 případů chřipky.

Vliv na to měla přísná protiepidemická opatření jako uzavření škol, práce z domova, omezení shromažďování nebo nošení roušek a respirátorů.

SZÚ přirovnává velmi nízkou aktivitu chřipky v aktuální sezoně k cirkulaci virů chřipky v mimosezonním období. Podobně tomu tak bylo i na jižní polokouli v roce 2020, kde během jejich zimní sezony byla zaznamenána také nízká chřipková aktivita.

Pandemie však ovlivnila i sběr dat, protože lidé z důvodu obav při lehkých potížích nevyhledávali lékaře. Ve srovnání s předchozími sezónami tak laboratoře dostaly k posouzení asi o pětinu méně vzorků. (pel)