Piráti před podzimními sněmovními volbami prudce zdražují jízdné městské hromadné dopravy (MHD) v Praze. Lidé si od srpna připlatí navíc až 10 korun v závislosti na tom, jak dlouhou jízdenku budou potřebovat. 

Schválili to pražští radní.

„Pokud chceme udržet a dále rozvíjet společný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje, bylo nezbytné se dohodnout na společných cenách alespoň u jednorázových jízdenek. Prioritou Prahy bylo zachovat cenu dlouhodobých předplatních kuponů. Proto se bude s ročním kuponem cestovat po Praze i nadále za 10 korun na den,“ uvedl Adam Scheinherr (Praha Sobě), náměstek pražského primátora pro dopravu.

Zvýšení cen jízdného podle něj navrhli představitelé Středočeského kraje z řad TOP 09, Pirátů, ODS a STAN.

V pražské integrované dopravě (PID) podraží od 1. srpna 30minutová jízdenka z 24 na 30 Kč a 90minutová z 32 na 40 korun.

Cena stoupne také u SMS jízdenek, a to v případě 30minutové z 24 na 31 Kč a 90minutové z 32 na 42 Kč.

Důvodem jsou podle magistrátu zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy.

Kromě toho vznikne také nový měsíční tarif za 165 Kč pro lidi ve hmotné nouzi. Běžný měsíční tarif ve výši 550 korun je ve srovnání s 365denní jízdenkou za 3 650 korun silně nevýhodný.

Ceny měsíčních a ročních kuponů zůstanou zachovány.

PID zahrnuje dopravu v Praze a Středočeském kraji. Hlavní město ročně dotuje PID více než 15 miliardami korun. Další peníze platí Středočeský kraj za veřejnou dopravu na svém území. (pel)