Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2021 vzrostla meziročně o rekordních 18,3 procenta. Výsledek je však zkreslený tím, že kvůli pandemii čínská ekonomika před rokem zaznamenala největší hospodářský propad za desítky let. Čínský statistický úřad oznámil, že k růstu HDP přispěla silnější poptávka doma i v zahraničí a pokračující vládní podpora pro menší firmy.

Pro stovnání, ekonomika v České republice se v loňském roce propadla o 5,6 procenta, když hrubý domácí produkt klesl nejvýrazněji od vzniku samostatné ČR. V posledním čtvrtletí roku 2020 se HDP v Česku meziročně snížil o 4,8 procenta, když ve srovnání se třetím čtvrtletím stoupl o 0,6 procenta.

Ekonomická data pro Českou republiku za 1. čtvrtletí roku 2021 dosud nejsou známa.

Čínské HDP

Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku, kdy už bylo v plném proudu zotavení ekonomiky, se hrubý domácí produkt Číny zvýšil o 0,6 procenta, což je jeden z nejpomalejších růstů za poslední desetiletí.

Meziroční tempo růstu Číny však bylo nejvyšší od roku 1992, kdy země začala tento údaj sledovat.

Mluvčí čínského statistického úřadu uvedla, že ekonomika letošní rok zahájila na pevných základech s tím, že sektor služeb a menší firmy dál čelí problémům.

Zpracovatelský průmysl, prodej aut a výdaje spotřebitelů se od loňského března dostaly nad úroveň před pandemií.

Oživení čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku podpořil hlavně vývoz. Továrny se snaží splnit objednávky ze zahraničí a v poslední době roste i spotřeba, neboť zákazníci se vracejí do restaurací, nákupních center i do autosalonů.

Loni v prvním čtvrtletí zaznamenala čínská ekonomika pokles o 6,8 procenta, když kvůli šíření koronaviru musely zavřít obchody i některé továrny.

V následujícím čtvrtletí se Čína stala první významnou ekonomikou, která se vrátila k růstu. Přispěla k němu i celosvětová poptávka po čínském zdravotnickém materiálu. (sfr)