(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Poslanci jednali o tzv. Národním plánu obnovy země po pandemii koronaviru, který má sloužit pro čerpání peněz z Evropské unie (EU). Česko by mělo na pomoc ekonomice po krizi dostat 191 miliard korun. 

Informovala o tom Česká televize.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) by peníze měly putovat třeba na výzkum a inovace, vzdělávání, digitalizaci nebo zdravotní prevenci.

Protože prioritami EU jsou klima a digitalizace, i v Česku má nejvíce peněz jít na dopravní a ekologické projekty jako obnova lesů nebo výstavba solárních elektráren.

Podle informací ČT na digitalizaci zamíří 34 miliard, na vzdělávání a trh práce 41 miliard. Na zdravotnictví Česko využije 15 miliard korun. Zbytek peněz má směřovat na výzkum, vývoj a inovace a také do podpory podnikání.

Část opozice zkritizovala už dříve vládu, že přípravu plánu podcenila.

Havlíček však argumentoval, že plán byl diskutován s desítkami subjektů, jako jsou asociace, svazy či odborné platformy.

Pirát František Kopřiva v parlamentu během projednávání zdůraznil, že plán nemá být o „porcování medvěda“, ale že by peníze měly jít do konkurenceschopných oblastí s vysokou přidanou hodnotou.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že plán byl zpracován jako povinné slohové cvičení, které vyžaduje Evropská unie.

Parlament by měl návrh projednat ještě před odevzdáním Evropské komisi, tedy do konce dubna. (pel)