Zakladatelka Black Lives Matter, marxistická aktivistka Patrisse Khan-Cullors, pohádkově zbohatla za podezřelých okolností. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Zakladatelka protestního černošského hnutí Black Lives Matter, marxistická a levicová aktivistka Patrisse Khan-Cullors, pohádkově zbohatla za podezřelých a dosud nevysvětlených okolností. Nyní vyšlo najevo, že jen v USA vlastní domy v celkové hodnotě 70 milionů a současně si kupuje další luxusní vilu na Bahamách v hodnotě, která může dosáhnout (v přepočtu) až 400 milionů korun.

Organizace Black Lives Matter (BLM) byla založena již v roce 2013. Celosvětové proslulosti však dosáhla až v roce 2020 po násilné smrti George Floyda, který zemřel po zásahu policisty v americkém Minneapolis.

Pro BLM byla Floydova smrt a následné nepokoje impulsem k raketovému rozmachu.

Jen v roce 2020 získalo hnutí BLM na darech celkem 90 milionů dolarů (přibližně 2 miliardy korun).

Nyní vyšlo najevo, že jedna ze zakladatelek BLM, Patrisse Khan-Cullors vlastní v USA celkem 4 domy v celkové hodnotě 3,2 milionu dolarů (přibližně 70 milionu Kč).

A navíc nyní kupuje vilu na Bahamách a to v oblasti, kde se ceny nemovitostí pohybují mezi 5 až 20 miliony dolary za objekt.

Patrisse Khan-Cullors označila každého, kdo se zmíní o jejích finančních poměrech, za bílého supermačistu, který terorizuje ji, její rodinu a každého černocha, který se snaží bojovat proti nespravedlivému systému.

Zakladatelka hnutí Black Lives Matter dříve veřejně prezentovala, že pochází z velmi nuzných poměrů. Byla vychována pouze matkou a se svými třemi sourozenci žili v domě, kde opadávala omítka, netekla voda a nefungovala elektřina.

Jak sama zdůrazňovala, velmi brzy si prý uvědomila, že její neradostný životní osud definuje její barva kůže a nikoliv její schopnosti či inteligence.

Vedle boje za práva černošské menšiny se proto přiklonila k marxismu a radikálnímu levicovému aktivismu.

Zjištěné skutečnosti o zbohatnutí zakladatelky hnutí BLM naznačují, že její životní příběh je ve výsledku v příkrém rozporu z narativem, jenž sdílí hnutí BLM, totiž, že černoši nemají v současných USA šanci domoci se slušného postavení.

Jen v roce 2020 získalo hnutí BLM na darech celkem 90 milionů dolarů (přibližně 2 miliardy korun).

V březnu letošního roku zakaldatelka BLM, Khan-Cullors, koupila za 1,4 milionu dolarů dům v Topanga kaňonu na předměstí Los Angeles, nedaleko od známého Malibu. Dům o zastavěné ploše 220 m2 má klenuté stropy, spoustu oken a krásné výhledy.

Jedná se přitom už o třetí dům, který aktivistce BLM v Los Angeles patří. V roce 2016 si koupila menší třípokojový dům v Inglewoodu za 510 tisíc dolarů a v roce 2018 už čtyřpokojový dům v jižním Los Angeles za 590 tisíc dolarů.

Čtvrtou nemovitost koupila Khan-Cullors nedaleko Atlanty (stát Georgie) v loňském roce za 415 tisíc dolarů. Jedná se o třípokojový ranč s pozemkem o ploše 12 tisíc m2. Dům má vlastní bazén a hangár na malá letadla.

Navíc investovala do správných domů, jejichž ceny rostly jejich aktuální tržní hodnota je odhadována na celkem 3,2 milionu dolarů.

Na otázky ohledně transparentnosti financí BLM, provázanosti mezi různými nadacemi a  komerčními společnostmi, které ovládá, odpověděla Khan-Cullors jednoznačně a dalo by se říct tradičně. Přiznala pouze příjem 120 tisíc dolarů z nadace BLM Global Network (BLMGN).

Nevyjádřila se k příjmům ze své komerční společnosti se stejným jménem, jako má nadace BLMGN. A hlavně označila každého, kdo se zmíní o jejích finančních poměrech, za bílého supermačistu, který terorizuje ji, její rodinu a každého černocha, který se snaží bojovat proti nespravedlivému systému.

Black Lives Matter (BLM) je politické a sociální hnutí, které si vytklo za cíl protestovat proti policejní brutalitě, rasové nerovnosti, nespravedlnosti a systematickému rasismu vůči černochům. (mar)