Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nechce z čela kultury odejít do vedení ministerstva zahraničí. Na superministra Jana Hamáčka (ČSSD), který se po odvolání Tomáše Petříčka (ČSSD) kromě vedení ministerstva vnitra ujal i vedení resortu zahraničí, to bylo už moc a zkolaboval. (Ilustrační foto)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se stále brání odchodu z čela resortu kultury do vedení ministerstva zahraničí. Na superministra Jana Hamáčka (ČSSD), který se po odvolání Tomáše Petříčka (ČSSD) kromě vedení ministerstva vnitra ujal i vedení resortu zahraničí, to bylo v kombinaci s víkendovým stranickým sjezdem už moc a zkolaboval. 

Hamáček informaci potvrdil v SMS zprávě deníku Právo.

„Mám za sebou drobný kolaps,“ napsal s tím, že kvůli tomu prozatím ruší svůj program do doby, než se jeho zdravotní stav zlepší.

Hamáček o víkendu obhájil post šéfa sociální demokracie, když porazil nyní už exministra zahraničí Tomáše Petříčka a bývalou ministryni školství v Sobotkově vládě Kateřinu Valachovou.

Po sjezdu ČSSD následovalo Petříčkovo odvolání. Exministr zahraničí proti Hamáčkovi v projevu na sjezdu ostře zkritizoval Hamáčkovo vedení ČSSD a spolupráci s Babišovým hnutím ANO. Někteří tak za Hamáčkovým krokem vidí vyřizování si stranických účtů.

Sám Hamáček tvrdí, že o změnách prý rozhodlo celé nové vedení ČSSD, které vybral v pátek sjezd sociální demokracie, ale také Hamáček sám.

„Není to rozhodnutí pana premiéra, není to rozhodnutí pana prezidenta. Sociální demokracie musí působit srozumitelně navenek,“ obhajoval změnu superministr.

Na Petříčkovo místo by se měl přesunout stávající ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož by měl na ministerstvu kultury nahradit poslanec Jan Birke (ČSSD).

Zaorálkovi se do změny moc nechce a pro přestup si nadiktoval několik podmínek, mezi nimiž je třeba sjednocení zahraniční politiky státu nebo nalezení vhodného nástupce do čela kultury. Birkeho za vhodnou volbu nepovažuje.

Jak informoval server iDnes.cz, mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová uvedla šéfa resortu Lubomíra Zaorálka slovy, že jim v kancelářích „smrdí krysa“.

Ministr na to reagoval pobaveně, na tiskové konferenci později řešil současnou politickou situaci a střídání ministrů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ctí právo sociálních demokratů navrhovat své kandidáty. Jak řekl pro Lidovky.cz, není ale nakloněný licitovat o pravomocích. (pel)

Zeman odvolal Petříčka, zahraničí zatím povede SuperHami. Zaorálkovi se do změny nechce

Další zemětřesení ve vládě: Hamáček chce vyměnit Petříčka. Nahradí ho Zaorálek, kulturu povede Birke