Povinné kvóty na české potraviny nakonec nebudou. Sněmovna schválila senátní novelu, a v té povinnost prodávat alespoň 55 procent tuzemských potravin není. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Kvóty na české potraviny nakonec nebudou. Sněmovna schválila senátní novelu, a v té povinnost prodávat alespoň 55 procent tuzemských potravin není. Zákon ale zakazuje dvojí kvalitu potravin, za porušení bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. 

Senátní vratku podpořila většina přítomných poslanců, hlasovalo pro ni 146 z 188 zákonodárců. Proti byli poslanci Jaroslav Faltýnek a Josef Kott (oba ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko. Zdržel se klub SPD a několik komunistů.

Sněmovna letos v lednu fakticky zakázala prodej zahraničních potravin v Česku, když schválila zavedení 55% kvót na tuzemské potraviny.

Po odhlasování se ale strhla velká kritika upozorňující na diskriminaci, omezení sortimentu a zdražování. A hlavně rozpor s právem EU. Senát tuto verzi odmítl a vrátil v polovině března do parlamentu s návrhem na vypuštění návrhu, který do zákona navrhli poslanci za SPD.

Zavedení kvót na potraviny prosadili poslanci ANO, SPD, ČSSD a KSČM. Premiér Andrej Babiš (ANO) s jejich zavedením nesouhlasil a jen pár hodin po hlasování se pak od zákona distancoval.

Povinná minimální kvóta měla od roku 2022 činit 55 procent. Do roku 2028 pak měla postupně růst až na 73 procent.

Vztahovat se měla třeba na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadalo by pod ni například čerstvé i chlazené maso hovězí, vepřové, skopové.

V praxi by to znamenalo, že obchody nad 400 metrů čtverečních by musely povinně nabízet určitý podíl základních potravin pocházejících z tuzemska.

Zavedení kvót už dříve kritizovali zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR), Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR.

SOCR navíc v dubnu proti povinným potravinovým kvótam rozjel velkou kampaň, která zahrnuje  televizní spoty nebo tištěnou inzerci. Cílem je podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy „upozornit nejširší veřejnost na nebezpečí, která hrozí v souvislosti s přijetím potravinových kvót, jak si je vysnili čeští agrobaroni“.

Návrh naopak podporovala Agrární komora ČR. Podle ní se sortiment nesníží a nenavýší cena pro konečného spotřebitele.

Podle Prouzy by vedlo zavedení kvót ke zdražení některých potravin až o čtvrtinu.

Evropská komise se v reakci na lednové rozhodnutí sněmovny rozhodla Česko vyšetřovat. Brusel se chystá podrobně prozkoumat povinné kvóty na prodej českých potravin, pokud by návrh zákona v současnosti schvalovaný parlamentem vstoupil v platnost. (pel)

Sněmovna zakázala prodej zahraničních potravin v ČR. Zavádí kvótu 55 % na české jídlo

Evropská komise bude vyšetřovat Česko za zavedení diskriminačních kvót na potraviny