(Ilustrační foto)

Nouzový stav, který platil v Česku od 5. října kvůli šíření epidemie koronaviru, o půlnoci 12. dubna po 188 dnech skončil. Přestal tak platit zákaz cestování mezi okresy nebo zákaz vycházení ven mezi 21:00 a 5:00. Většina protikoronavirových opatření však bude platit i nadále, opírat se však budou o pandemický zákon. 

Co se setkávání týká, mělo ode dneška platit pravidlo maximálně 10 lidí uvnitř nebo 20 lidí venku. Povoleny tak měly být třeba slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky a oslavy. Radovali se také sportovci, kteří by mohli začít trénovat.

Ohledně vládního opatření však panuje opět chaos. Zatímco vláda schválila zmírnění zmíněného opatření, nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO) o víkendu oznámil, že chce nařízení znovu změnit, aby se mohli setkávat maximálně 2 lidé.

Aby však toto nařízení mohlo začít platit, musí ho schválit vláda.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zmatky svedl na Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES) kolem doktora Petra Smejkala, která údajně dala doporučení ministerstvu zdravotnictví pozdě.

Nicméně člen poradní skupiny ministerstva zdravotnictví Jan Kulveit v pondělí kritiku za pozdní doporučení odmítl. MeSES se podle Kulveita nemůže vyjadřovat v předstihu k něčemu, co je bez jejího vědomí rozhodnuto v rozporu s jejím odborným názorem.

S koncem nouzového stavu se po několika týdnech vrací do mateřských školek předškoláci. Žáci 1. stupně základních škol se budou střídat po týdnech a musí se pravidelně dvakrát týdně testovat na covid-19.

Pokud rodiče dětem testování nepovolí, budou muset zůstat doma, ale absence bude omluvena.

Otevřou se i některé obchody – papírnictví, prodejny s dětským oblečením a obuví nebo farmářské trhy.

Zoologické a botanické zahrady budou moci obnovit provoz pouze ve venkovních prostorech. Naplnit budou smět maximálně 20 procent kapacity. (pel)