Půl roku před sněmovními volbami dochází v Babišově vládě k další rošádě. Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček chce odvolat ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), na jehož vyhazov dlouhodobě tlačil prezident Miloš Zeman. (Ilustrační foto: Twitter)

V Babišově vládě dochází půl roku před sněmovními volbami k další rošádě. Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček chce odvolat ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), na jehož vyhazov dlouhodobě tlačil prezident Miloš Zeman. Petříčka má ve funkci vystřídat dosavadní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterého by u kulturního kormidla měl nahradit starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). 

Informoval o tom deník Právo.

Hamáček se s Petříčkem o víkendu sešel a oznámil mu, že navrhne jeho odvolání a současně požádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby ho pověřil řízením resortu, než bude pověřen nový ministr.

Petříčka by měl v čele resortu zahraničí nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek. Kulturu by místo něho vedl Jan Birke.

Některé kulturní instituce už však apelovaly na premiéra Babiše, aby ministra kultury neměnil.

Asociace nezávislých divadel ČR považuje případnou změnu ministra kultury v době pandemické krize za hazard a změnu by vnímala jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti.

Vyhazov Petříčka z vlády požadoval v minulých týdnech prezident Miloš Zeman, stejně u jako již odvolaného exministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO). Naposledy včera znovu avizoval, že by s Petříčkovým odchodem neotálel.

„Pokud by k těmto změnám došlo, pak já nebudu ten, kdo by například oddaloval případné odvolání pana ministra Petříčka,” řekl Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz.

Hrad na změnu v čele diplomacie tlačil dlouhodobě. Podle Petříčka prezidentovi vadí jeho upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Postoj k neschváleným vakcínám stály křeslo navíc i Blatného.

Konec Petříčka, který patřil k hlasitým kritikům spolupráce s hnutím ANO, se očekával. Ministr zahraničí se ucházel o post předsedy ČSSD, ale neuspěl, křeslo v pátek obhájil Hamáček, který už ten den nevyloučil Petříčkův konec. (pel)

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí

Zeman jmenoval Arenbergera ministrem zdravotnictví. Vyzval ho, ať neblokuje Sputnik V

Arenberger hned 1. den ve funkci plní Zemanova přání: Prostuduje si papíry ke Sputniku V