Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). Naopak prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) naprosto propadli. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku ohodnotili v průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi politiky a to, jak si vedou v boji proti covidu-19. Nejlépe dopadl nyní již bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO), který jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman u veřejnosti naprosto propadli. 

„Oba tyto politiky velmi negativně, co se týče jejich práce proti epidemii, hodnotí bezmála jedna polovina české populace. Oba společnost velmi polarizují,“ okomentoval analytik Kantaru CZ Pavel Ranocha.

Zemana velmi negativně označilo 45 procent a spíše negativně 27 procent respondentů, u Babiše to je 44, respektive 22 procenta dotázaných.

Naopak konání a kroky exministra Blatného, který byl 7. dubna odvolán Zemanem na Babišovu žádost, hodnotilo pozitivně 53 procent oslovených.

Podle analytiků má podporu napříč politickým spektrem, s výjimkou voličů ODS a zejména voličů SPD, kteří  jsou k němu výrazně kritičtější než voliči kterékoliv jiné strany.

Premiér Babiš Blatného dlouhodobě kritizoval. Předseda vlády nicméně veřejnost opakovaně ujišťoval, že žádné změny ministrů nechystá.

Prezident Zeman však od března požadoval po Babišovi odvolání Blatného, a to kvůli jeho postoji k ruské vakcíně Sputnik V, která zatím není schválená Evropskou lékovou agenturou (EMA). Nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera pak během jmenování do funkce vyzval, aby ruskou vakcínu neblokoval a zasadil se o její prosazení v ČR.

Za Blatným se v průzkumu umístila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ANO), kterou vnímá pozitivně 46 procent oslovených.

Třetí skončil pirátský šéf Ivan Bartoš, kterého pozitivně hodnotí 43 procent lidí. (pel)

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí

Zeman jmenoval Arenbergera ministrem zdravotnictví. Vyzval ho, ať neblokuje Sputnik V