Z důvodu nedostatku vakcín se však začátek masivního očkování v tomto velkokapacitním centru odsouvá až na květen.

Premiér Andrej Babiš přišel „zkolaudovat“ nově vzniklé velkokapacitní Národní očkovací centrum v Praze, které vzniklo v hale O2 Universum. Kvůli nedostatku vakcín se však začátek masivního očkování v tomto centru odsouvá až na květen.

Národní očkovací centrum v hale O2 Universum v Praze procházelo v pátek 9. dubna generální zkouškou.

Vytvoření centra na místě pochválil i premiér Andrej Babiš. Kapacita centra by podle něho měla dosáhnout až 7 tisíc očkovaných lidí denně. Za plného provozu by centrum mohlo očkovat až 10 tisíc lidí za den.

Během pátečního zkušebního provozu mělo dostat očkovací látku asi tisíc lidí, především z řad příslušníků armády, policie a zdravotníků.

Očkovací centrum v budově O2 Universum se podle původního plánu mělo pro masivní očkování otevřít již 11. dubna. Z dlůvodu nedostatku vakcín se však otevření velkokapacitního centra o tři týdny posouvá.

Podle ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala bude možné se do centra v O2 Univesrum registrovat od 26. dubna.

Očkování v něm pak začne 3. května.

Premiér Babiš při příležitosti návštěvy očkovacího centra upozornil na to, že by lidé do budoucna měli počítat s přeočkováním.

„Viru a nových mutací se dlouho nezbavíme, bohužel pravděpodobně bude součástí našeho života. Dnes už Evropa přemýšlí už o přeočkování, které vakcíny vytváří imunitu, na jak dlouho a jakou imunitu. Je potřeba, abychom my v tom měli jasno, abychom se zkrátka připravili,“ konstatoval Babiš.

Ten stále doufá, že se co nejvíce občanů naočkuje do konce září.

„Je pravděpodobně, že od října a dále budeme muset nastavit další strategii na další roky 2022 a 2023,“ uvedl.

Požádal proto nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), aby při resortu zřídil skupinu specializovanou na očkování.



O provoz Národního očkovacího centra v hale O2 Universum se bude starat Ústřední vojenská nemocnice.

Skupina PPF, která O2 Universum vlastní, prostory nabídla za symbolický nájem. Požaduje tisíc korun za celou dobu trvání nájmu a náklady na služby.

O vybudování očkovacího centra rozhodla vláda ve druhé polovině ledna. Náklady na vybudování centra v hale O2 universum jsou podle lednového odhadu 11,8 milionu korun.

Komplex O2 universum sousedí s O2 arénou a má rozlohu téměř 50 000 metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Největší sál má kapacitu 4500 lidí. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF. (sfr)