Slovensko porušilo kontrakt na dodávku vakcín Sputnik V, tvrdí Rusko a požaduje vrátit tisíce očkovacích dávek. (Ilustrační foto)

Slovensko a Rusko řeší také spor o ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Podle Moskvy porušilo Slovensko kontrakt na dodávku vakcín, a proto požaduje vrátit tisíce očkovacích dávek. Kauza okolo zásilky ruské vakcíny na Slovensko prohloubila v zemi vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra Igora Matoviče i ministra zdravotnictví Marka Krajčího. To v Česku stál postoj ke Sputniku V křeslo šéfa zdravotnictví Jana Blatného (ANO), kterého včera prezident Miloš Zeman odvolal na žádost premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Ruský fond přímých investic (RDIF), který vyřizuje prodej Sputniku V do zahraničí, sdělil, že slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušil smlouvu tím, že zadal testování zásilky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie, přestože tato síť laboratoří je dostupná.

RDIF proto vyzval Slovensko k vrácení dodaných vakcín. Požaduje rovněž, aby byly zmíněné vzorky předány k expertíze certfikované laboratoři.

Bratislava zatím nerozhodla, jestli bude Sputnikem V očkovat obyvatele. Slovenská léková agentura dříve během dne upozornila, že jednotlivé šarže vakcín mají zřejmě odlišné vlastnosti, které se mají týkat třeba složení nebo způsobu výroby.

Slovenský SÚKL rovněž informoval, že obdržená dodávka vakcín není totožná s látkou, kterou by měla posoudit Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Slovenský expremiér a nynější ministr financí Igor Matovič odletěl ve čtvrtek na jednání do Moskvy o ruských vakcínách, jejichž nákup protlačil ještě z pozice premiéra navzdory odporu části koalice.

„Jakékoli pokoutné a systematické snahy zabránit tomu, aby se Sputnik V mohl používat na celém Slovensku, odsuzuji z hloubi duše a udělám vše pro to, aby byly nakonec neúspěšné a aby se Sputnikem V mohlo na Slovensku očkovat,“ napsal Matovič na Twitteru před odletem.

Později během dne uvedl, že byla „spuštěna geopolitická špinavá hra proti hybridní zbrani Ruska“.

„A bylo jim úplně jedno, zda budou předčasné volby a vrátí se k moci mafie. Dnes však dílo dokonali – svými bludy, které přes Denník N vypustili do světa. Přiměli Rusko říct dost – a ti nás požádali o vrácení Sputniku a ukončení smlouvy. GRATULUJEM IDIOTI! Vzali jste si za rukojmí zdraví milionů lidí na Slovensku! Bouchněte si šampaňské,“ napsal.

Podle informací médií má Matovič zítra navštívit také Budapešť. Maďarsko je totiž zatím jedinou členskou zemí Evropské unie, která ruskou vakcínu používá.

Kauza okolo zásilky ruské vakcíny na Slovensko prohloubila v zemi vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra i ministra zdravotnictví.

To v Česku byl kvůli Sputniku V odvolán bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). Kvůli Blatného postoji k ruské vakcíně tlačil prezident Miloš Zeman na jeho vyhazov.

Nového ministra zdravotnictví Petra Aernebrgera pak během jmenování do úřadu vyzval, aby očkování Sputnikem V v Česku neblokoval. (pel)

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí

Zeman jmenoval Arenbergera ministrem zdravotnictví. Vyzval ho, ať neblokuje Sputnik V

Arenberger hned 1. den ve funkci plní Zemanova přání: Prostuduje si papíry ke Sputniku V