Bulharský soud potvrdil firmám ČEZ pokutu v celkové výši 4,4 milionu leva (58,5 milionu korun).

Bulharský správní soud potvrdil pokutu 4,4 milionu leva (58,5 milionu korun) pro tři bulharské divize české polostátní energetické firmy ČEZ za zneužití dominantního postavení na trhu. Sankci společnostem CEZ Electro Bulgaria, CEZ Distribution a CEZ Bulgaria udělil loni v červnu tamní antimonopolní úřad. 

Trojice firem měla přečin spáchat v roce 2016, když uzavřela smlouvu se společností Fast Pay poskytující platební služby. Firmy se však rozhodly smlouvu vypovědět a Fast Pay tak byla donucena k přejednání kontraktu.

Nakonec společnost Fast Pay s poskytováním služeb pro společnosti ČEZ souhlasila, přestože nerealizovala žádný zisk, aby si udržela klienty. Ve stížnosti argumentovala, že by v případě neuzavření dohody ztratila velkou část zákazníků.

ČEZ na bulharský trh vstoupil v roce 2004. V roce 2017 začal rozprodávat svá aktiva v zemi poté, co vedl spory s místními úřady.

ČEZ vede kvůli sporům s tamní vládou proti Bulharsku mezinárodní arbitráž. Požaduje po ní až 600 milionů eur, protože údajně nedokázala ochránit jeho energetické investice v zemi.

V lednu bulharský energetický regulátor povolil firmě ČEZ prodat její distribuční firmu v Bulharsku pojišťovací a finanční skupině Eurohold. Umožnil tak dokončit transakci za 335 milionů eur (8,8 miliardy korun). (pel)

ČEZ a Eurohold se budou v Bulharsku soudit. Napadly zablokování smlouvy za miliardy

Stát prý přišel díky investicím ČEZ v Bulharsku o miliardy. Piráti na podnik podali trestní oznámení