Při vyjednávání v EU o vakcínách proti koronaviru podle ČSSD a opozice selhal premiér Babiš, kvůli kterému přišlo Česko o desítky tisíc očkovacích dávek navíc. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Koaliční vládní ČSSD i opozice označila vyjednávání premiéra Andreje Babiše (ANO) v Evropské unii (EU) o rozdělení dodatečných 10 milionů dávek vakcín Pfizer proti koronaviru za selhání. Česko totiž spolu s Rakouskem a Slovinskem nesouhlasilo se solidárním příspěvkem vybraným zemím a tak ztratilo nárok získat nějaké očkovací dávky navíc, jak bylo původně navrhováno. ČR tak nakonec mají pomoci zachránit Maďarsko, Rakousko a Slovinsko, které zemi dohromady pošlou 80 tisíc vakcín Pfizer a BioNTech, nebo Moderna.

Informovala o tom Česká televize.

Státy EU jednaly tento týden o přerozdělení 10 milionů vakcín od Pfizeru, které mají pokrýt výpadek dodávek hlavně od firmy AstraZeneca.

Portugalsko předsedající EU chtělo, aby se z 10 milionů dávek dvě třetiny rozdělily mezi členské státy poměrově podle obyvatel a třetina připadla šestici nejpostiženějších zemí.

Česko mělo dohromady dostat navíc 300 tisíc dávek, ale proti bylo nejprve Rakousko, které požadovalo také kompenzaci.

Většina ostatních států v čele s Německem však nesouhlasila, protože Rakousko na rozdíl od Bulharska, Lotyšska, Estonska, Chorvatska, Slovenska nebo Česka nedostalo v rámci společných nákupů podprůměrné množství.

Poté se však k rakouskému kancléři Sebastianu Kurzovi přidalo i Slovinsko a překvapivě i Česko, které mělo být mezi kompenzovanými zeměmi.

Babiš výsledné dělení zkritizoval jako nevyvážené a vadilo mu, že ho neodsouhlasily všechny země.

Rakousko a Slovinsko později Česku slíbily zaslat tisíce dávek. Konkrétně Rakousko 30 tisíc, Slovinsko pak 10 tisíc.

Jak premiér Babiš řekl České televizi, dalších 40 tisíc dávek vakcín Pfizer, nebo Moderna poskytne v květnu Česku také Maďarsko.

Opoziční politici vyjednávání Babiše o rozdělení dodatečných dávek označili za naprosté selhání. A šéfa českého vládního kabinetu zkritizovala i koaliční ČSSD, podle které s ní rozhodnutí ani nekonzultoval.

Podle představitelů sociální demokracie musí Babiš za jednání převzít odpovědnost.

Premiér se však brání, že slíbené dodávky z Maďarska, Rakouska a Slovinska (dohromady 80 tisíc) jsou nakonec víc než kritizovaná ztráta 70 tisíc dávek navíc z EU.

Po neformálním jednání velvyslanců zemí EU oznámilo portugalské předsednictví, že unijní země si dodatečných 10 milionů vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech rozdělí podle počtu obyvatel.

Devatenáct z nich však část svého přídělu, celkem 2,85 milionu očkovacích dávek podstoupí ve prospěch Slovenska, Bulharska, Chorvatska, Estonska a Lotyšska.

České republice, Rakousku a Slovinsku, kterým se Portugalskem navržený kompromis nelíbil, připadne poměrná část z 10 milionů vakcín, Praha tedy nezíská dávky navíc. Podle Babiše bude dávek pro Česko 269 tisíc. (pel)

Kompletně naočkováno proti covidu bylo v Česku na konci března téměř 4,8 % obyvatel

EU jedná o přerozdělení vakcín Pfizer. Česko má dostat navíc 300 tisíc dávek, Rakousko je proti

Odhaleno: Za nedostatek vakcín v ČR může i vláda. Šetřila a objednala jich méně

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování