Vládní karanténní "izolačka" nezafungovala: Občané Česka nezačali více práskat kontakty. (Ilustrační foto)

Izolačka v Česku nezafungovala. Uzákoněná speciální dávka 370 korun lidem v karanténě označovaná jako „izolačka“ nepřinesla kýžený efekt. Lidé v Česku nezačali hygienikům hlásit více kontaktů, než před zavedením „izolačky“. Lidé dál hlásí v průměru jen jednoho člověka, s nímž se setkali.

Nenaplnilo se očekávání, že se po zavedení speciálního finančního příspěvku pro lidi v karanténě či izolaci zvýší počty nahlášených kontaktů.

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová ve čtvrtek oznámila, že stát předpokládal nárůst počtu nahlášených kontaktů o 30 až 40 procent.

„Počet vytrasovaných je zhruba jeden na nemocného. Počítali jsme s tím, že to izolačka zvedne aspoň o 30, o 40 procent. Opravdu si neumím vysvětlit, čím to je, že lidé své kontakty nehlásí,” konstatovala Svrčinová.

Podle dat Chytré karantény pozitivně testovaný hlásí v průměru 0,84 kontaktu, za poslední měsíc číslo mírně klesá.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to z údajů vypadá, jako by víc než polovina lidí v Česku žila sama, nevycházela z bytu a nikoho nepotkávala.

„Zatím neevidujeme vzestup počtu hlášených kontaktů. Předpokládal jsem, že efekt bude větší,” podotkl Blatný.

Mimořádný bonus pro lidi v karanténě či izolaci označovaný jako „izolačka“ se má poskytovat jen do konce dubna.

Pracovníci, kteří po 1. březnu museli do karantény či izolace, získávají náhradu mzdy 60 procent redukovaného výdělku a k ní ještě příspěvek. Ten se vyplácí po 14 dnů a může za den činit až 370 korun.

Pracovník ale celkem nesmí pobírat víc než 90 procent svého průměrného příjmu. Náhradu mzdy i denní příspěvek vyplácí v prvních dvou týdnech zaměstnavatel. Výdaje na bonus si pak odečte od sociálních odvodů.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčová (ČSSD) uvedený mimořádný příspěvek „pomáhá krotit pandemii”.

Od 1. do 25. března šlo do karantény 86 700 lidí. V izolaci skončilo přes 81 600 osob s potvrzenou nákazou. To je celkem zhruba 168 tisíc lidí.

V únoru do karantény a izolace muselo zhruba 141 600 lidí a v lednu asi 144 100. Na růstu se může podílet jak nově zavedený příspěvek, tak velké počty nových případů. (sfr)