Tempo očkování proti covidu-19 je v Evropě nepřijatelně pomalé, zkritizovala WHO. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Světová zdravotnická organizace (WHO) zkritizovala váznoucí očkování proti covidu19 v Evropě. Tempo koronavirové vakcinace označila za „nepřijatelně pomalé“. Podle údajů WHO dostalo první dávku očkování zhruba 10 procent obyvatel, plné dvě dávky očkovací látky mají pouze 4 procenta Evropanů.

„Očkování představuje tu nejlepší cestu ven z pandemie. Nejenže funguje, ale je i vysoce účinné při zpomalování nákazy. Jenže postup očkovací kampaně je nepřijatelně pomalý,“ uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge.

V té souvislosti apeloval, že dokud pokrytí vakcínami bude nízké, je nutno dodržovat stávající epidemiologická opatření.

„Je to třeba říci zcela jasně: Musíme zrychlit výrobu, snížit administrativní překážky v souvislosti s aplikací vakcín a využít každou jednotlivou dávku, kterou máme k dispozici. A to okamžitě,“ řekl.

Podle údajů WHO dostalo v evropském regionu, do kterého WHO počítá například i Rusko, Turecko a středoasijské státy, první dávku očkování zhruba 10 procent obyvatel, plné dvě dávky očkovací látky mají zhruba 4 procenta Evropanů. Pomalý postup očkování vidí organizace jako jeden z důvodů, proč se pandemická situace v posledních týdnech znovu vymyká kontrole.

Počet nově odhalených případů nákazy koronavirem v 51 evropských zemích se už šestý týden za sebou zvýšil. Minulý týden v Evropě přibylo 1,6 milionu infikovaných lidí, zatímco před pěti týdny byly týdenní počty nových případů koronaviru pod hranicí 1 milionu.

Podle zástupkyně WHO Dorit Nitzanové rostou počty nakažených ve všech věkových skupinách kromě lidí nad 80 let, což pokládá za pozitivní dopady očkování. (pel)

EU jedná o přerozdělení vakcín Pfizer. Česko má dostat navíc 300 tisíc dávek, Rakousko je proti

Plně naočkována proti koronaviru byla v ČR zatím jen necelá 4 procenta populace

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování

Odhaleno: Za nedostatek vakcín v ČR může i vláda. Šetřila a objednala jich méně