Koalice Pirátů a STAN podle březnového volebního modelu agentury Median předstihla se ziskem 27,5 procenta hnutí ANO 2011, které si drželo pozici lídra od dubna 2014.

Babišovo hnutí ANO ztratilo pozici lídra, kterou si stabilně drželo od dubna 2014. Volby do sněmovny by v březnu 2021 vyhrála koalice Pirátů a STAN. Ukázal to aktuální volební průzkum agentury Median. 

Hnutí ANO 2011 ztratilo pozici lídra a na jeho místo se dostala koalice Pirátů a STAN se ziskem 27,5 procenta.

Podle volebního modelu Median nebylo hnutí ANO na pozici lídra naposledy v březnu 2014, kdy ČSSD byla na první pozici se ziskem 21 procent a hnutí ANO na druhé pozici se ziskem 19,5 procenta preferencí.

Sociální demokracie by se ovšem ani podle aktuálního březnového volebního modelu nedostala do sněmovny. Volila by ji pouhá 4 procenta respondentů. ČSSD tak nadále ztrácí preference. Přitom ještě v srpnu 2020 měla strana preference 9,5 procenta.

Koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by v březnu podpořilo 17,5 procenta respondentů, tedy o 1 procentní bod méně než v únoru.

U Okamurova hnutí SPD se zastavil mírný růst preferencí, pozorovatelný od července 2020. Současný potenciální zisk 10 procent je o zhruba 1 procentní bod nižší než ve volbách 2017.

Preference KSČM jsou na úrovni 7,5 procenta.

Podle výzkumníků se zdá, že situace okolo pandemie covid-19 začíná výrazně ovlivňovat pozici koaličních stran. Koalice Pirátů a STAN má stále sílící voličské jádro a potenciální zisk vyšší než hnutí ANO 2011.

Největší podporu má koalice Pirátů a STAN mezi lidmi s maturitou a VŠ vzděláním. Naopak hnutí ANO má nejsilnější podporu mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity a nižším. Mezi lidmi s maturitou nebo vysokoškolským vzděláním je hnutí ANO až na 3. místě za koalicemi opozičních stran.

Koalice SPOLU má mezi lidmi s různým stupněm vzdělání vždy menší podporu než koalice Pirátů a STAN.

Jistota a rozhodnost voličů v březnu poklesla. Necelá polovina respondentů (49 procent) si je v případě voleb jista svou účastí i volenou stranou. Více než třetina (36 procent) si je jista svou účastí, ale není pevně rozhodnuta o volené straně.

Každý desátý respondent (10,5 procenta) si přitom není jistý ani účastí, ani volenou stranou. Podpora stran se tak může dynamicky měnit.

Vzhledem k nezakotvenosti voličů proto podle Medianu není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo 5 procent by se nyní reálně dostala do sněmovny.

Voleb by se v březnu 2021 zúčastnilo dle svého vyjádření 67 procent respondentů. To by ve výsledku znamenalo vyšší volební účast než při volbách do parlamentu v roce 2017. Určitě by k volbám do sněmovny nešlo 28 procent dotázaných.

Průzkum probíhal od 1. do 29. března 2021, zúčastnilo se ho 1 013 respondentů. (pel)