Vláda schválila prodloužení nouzového stavu v ČR do 11. dubna. (Ilustrační foto).

Babišova vláda schválila prodloužení nouzového stavu v ČR do 11. dubna ihned poté, co jí k tomu poskytla souhlas Poslanecká sněmovna. Původně chtěla vláda prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů až do 27. dubna. Sněmovna však umožnila pouze kratší termín. Výjimku ze zákazu vycházení dostali lidé účastnící se velikonočních bohoslužeb ve čtvrtek (1.dubna), v pátek (2. dubna) a v sobotu (3.dubna).

Vláda prodloužila všechna dosavadní opatření proti šíření koronaviru, která jsou na nouzový stav navázána. Rozhodla, že o Velikonocích, a to 1. až 3. dubna, budou moci lidé na večerní mše i po 21:00 až do půlnoci.

Bez dohody se zákonodárci by stav nouze končil v neděli 28. března. Pro prodloužení do 11. dubna hlasovalo 53 poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí. Zcela závislé je na něm omezení volného pohybu lidí.

Nadále bude pokračovat většina přísných opatření přijatých 1. března, například zákaz pohybu mimo okres bydliště kromě cesty do práce či zavření škol.

Zavřená zůstane část maloobchodu či restaurace. Ve firmách a úřadech bude pokračovat testování.

Podle předsedy ODS Petra Fialy už není nouzový stav nutný a protiepidemická opatření je možné vydat jinak. Opozice poukazuje na nedávno schválený pandemický zákon.

„Nouzový stav je něco, co má zakrýt, že vláda nemá žádný plán, kterému by lidé mohli věřit,“ prohlásil Fiala.

Komunisté tvrdí, že další dva týdny nouzového stavu jsou minimem, které vláda potřebuje.

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Po nynějším prodloužení potrvá nejméně 189 dnů. Loni na jaře trval stav nouze kvůli koronavirové krizi 66 dnů. (sfr)