Nerovnosti mezi žáky vzniklé kvůli výuce na dálku se mají vyrovnávat doučováním na letních kempech další 2 až 3 roky, navrhuje ministr Plaga. (Ilustrační foto)

Žáci v Česku se budou 3 roky doučovat v letních kempech, plánuje ministr školství Robert Plaga (ANO). Distanční výuku totiž provází nerovnosti ve vzdělání. Děti by se proto měly doučovat na letních kempech nebo kroužcích 2 až 3 roky. Plaga na to hodlá získat miliardy korun z evropských zdrojů.

Plánované letní příměstské tábory jako se konaly loni v létě podle Plagy nebudou letos dostačovat, aby vyrovnaly rozdíly mezi dětmi z výuky na dálku.

„Nejenom z národních prostředků, ale i z evropských prostředků právě na tyto věci požaduji evropské zdroje ve vysokých řádech miliard, protože to je skutečně palčivý problém,“ uvedl na konferenci Univerzity Karlovy s názvem „Rok s covid-19. A jak dál“.

Akční plán, který hodlá resort zveřejnit příští týden, by podle něj měl zahrnovat vedle příměstských letních táborů i masivní podporu doučování ve školách a organizacích pro neformální vzdělávání. Plošné opakovaní ročníky nevidí Plaga jako řešení.

Poukázal na velké rozdíly mezi dětmi – zatímco některé trpí nedostatečným rozvojem, jiné prý udělaly v poslední době pokroky. Zmínil také, že každá rodina přistupuje ke vzdělávání jinak.

Žáky, kteří zůstali pozadu, by měla vytipovat samotná škola a v dalších letech jim poskytnout různé doučovací aktivity. Problém s dětmi v sociálně vyloučených lokalitách by se podle Plagy měl do budoucna řešit i pomocí terénních pracovníků. (pel)

Tisíce dětí mají problémy se zapojením do výuky na dálku. „Za školu“ chodí 10 tisíc žáků