Premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje, aby Česká národní banka (ČNB) přispěla do státního rozpočtu ČR, který je kvůli pandemie koronaviru v rekordním schodku. Poukázal na to, že centrální banka vykázala předloni zisk téměř 58 miliard korun a loni 92 miliard. 

Babiš to uvedl po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

„Bylo by fajn, kdyby Česká národní banka, a my už jsme to opakovaně řešili, taky přispěla v těchto těžkých časech do českého rozpočtu,“ řekl premiér.

Za vzor považuje Německo nebo Švýcarsko.

Podle viceguvernéra ČNB je to sice legitimní požadavek, který ale momentálně není možný.

Centrální banka totiž musí nejprve uhradit ztrátu přes 249 miliard, která vznikla v roce 2017, a naplnit rezervní fond.

Důvodem ztráty byl nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny. ČNB také dlouhodobě upozorňuje, že její hlavní úlohou není vytváření zisku, ale péče o cenovou a finanční stabilitu.

Schodek státního rozpočtu ČR stoupl v únoru roku 2021 o dalších 54,6 miliardy korun. Hospodaření Česka tak skončilo v deficitu 86,1 miliardy korun.

Poslanecká sněmovna schválila v únoru novelu státního rozpočtu ČR na rok 2021, když proti původnímu zákonu zvýšila schodek rozpočtu na 500 miliard korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) přitom už přiznala, že Česko vydrží v lockdownu se schodkem 500 miliard korun jen do poloviny roku 2021. (pel)