Lidé nebudou muset kvůli sociálním dávkám dokládat své příjmy. Návrh Babišovy vlády schválil Senát. (Foto: Redakční koláž)

Žadatelé o sociální dávky nebudou muset dokládat příjmy. Senát schválil vládní návrh předložený ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD). Lidé tak v 1. čtvrtletí roku 2021 dostanou příspěvky bez toho, aby úředníci ověřovali, zda mají na příspěvek nárok. 

„Senát právě schválil překlopení dávek do 2. čtvrtletí. Všichni, kdo pobírají příspěvek na bydlení, přídavek na dítě nebo zvýšený příspěvek na péči, nebudou v dubnu muset postávat na úřadech! Případnou novou žádost lze zaslat např. mailem, poštou nebo datovou schránkou,“ napsala Maláčová na Twitter.

Lidé tak v prvním čtvrtletí roku 2021 dostanou příspěvky na bydlení, na péči nebo na děti v dosavadní výši bez toho, aby úředníci ověřovali, zda mají na příspěvek na bydlení, příspěvek na péči nebo na dítě nárok.

Obdobný zákon už platil i loni na jaře a také na podzim. Opatření mělo ulevit úřadům práce, kterým chyběli zaměstnanci kvůli koronaviru. Řada úřednic a úředníků byla totiž v karanténě, na nemocenské nebo na ošetřovném.

Návrh nyní poputuje k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Za běžných okolností musí žadatelé o sociální dávky dokládat své příjmy a další skutečnosti každé tři měsíce. Pokud to neudělají, vyplácení pomoci od státu se zastaví. (pel)