Covidová péče spolkne měsíčně z veřejného zdravotního pojištění 4,5 miliardy korun.  Oznámil to Svaz zdravotních pojišťoven. Nejvíc peněz jde na hospitalizace a testy PCR. 

Hospitalizace pacientů s koronavirem stály v listopadu 2020 celkem 3,5 miliardy korun. Necelá miliarda šla na testy PCR, na antigenní testování pak asi 50 milionů korun.

Pro letošní rok odhaduje svaz náklady na covid-19 zhruba 6 miliard měsíčně. Jde ale pouze o náklady systému veřejného zdravotního pojištění v přímé souvislosti s pandemií koronaviru.

V částce nejsou započítány náklady vedlejších dopadů na systém zdravotní péče, dlouhodobé dopady na ekonomiku nebo na finanční situaci domácností.

Prezident svazu Ladislav Friedrich navíc odhaduje, že do léta mohou měsíční náklady ještě stoupat nahoru. Přibývat totiž budou i výdaje spojené s očkováním, které už dříve pojišťovny odhadly na 9 miliard korun, a projeví se i zvýšení testování.

Vakcínu sice přímo nakoupil stát, ale provoz očkovacích center a aplikaci očkovací látky u praktických lékařů hradí právě pojišťovny. Praktici dostávají za očkování 267 korun a očkovací centra 4 000 až 12 000 korun denně podle počtu hodin a dní v týdnu, kdy jsou v provozu.

Kromě toho budou pojišťovny přispívat až 240 korun měsíčně na testování zaměstnanců ve firmách. Peníze půjdou z fondů prevence pojišťoven, firmy o něj budou žádat po měsíci testování. (pel)