Tržby maloobchodníků v Česku v lednu meziročně klesly o 6,5 procenta, oznámil ČSÚ.

Tržby maloobchodníků v Česku se vlivem pandemie koronaviru a vládních restrikcí dál propadají. V lednu roku 2021 klesly meziročně o 6,5 procenta. Meziměsíčně se pak snížily o 6,6 procenta. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně snížily o 9 procent. Tržby za potraviny klesly o 4,1 procenta, za nepotravinářské zboží o 11,7 procenta a za pohonné hmoty o 12,1 procenta.

Opatření proti šíření koronaviru pokračovala po celý leden. Omezení prodeje či úplné uzavření prodejen některých sortimentů nepotravinářského zboží mělo podle ČSÚ vliv na vývoj maloobchodních prodejů. Meziroční růst tržeb zaznamenal pouze internetový a zásilkový prodej, a to o 34,5 procenta.

Naopak prodej v kamenných prodejnách zaznamenal pokles ve všech sortimentních skupinách zboží. Ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví tržby klesly o 74,1 procenta, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 33 procenta, s výrobky pro domácnost o 23,9 procenta.

Pokles zaznamenal i prodej s kosmetickými a toaletními výrobky o 11,9 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 9,6 procenta a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 6,2 procenta.

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby klesly o 3,1 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 19,3 procenta.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 99,7 procenta a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot a počítačového a komunikačního zařízení.

Naopak vzrostly ceny oděvů a obuvi, farmaceutického a zdravotnického zboží, kosmetických a toaletních výrobků, výrobků pro domácnost, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci a potravin.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly reálně meziměsíčně o 6 procent a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 1,4 procenta.

Neočištěné tržby klesly meziročně o 5,6 procenta, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se snížily o 3,4 procenta a za opravy motorových vozidel o 14,2 procenta. (pel)

Lidé v Česku hromadí miliardy: Nemají kde utrácet a bojí se zdražování, tvrdí ekonom